Grčka odbila da izruči Vilovskog

Izvor: B92, 13.Jul.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka odbila da izruči Vilovskog

Beograd -- Vrhovni sud Grčke odbio je zahtev Srbije za ekstradiciju Simeona Vilovskog i on je pušten na slobodu, izjavio je za B92 njegov branilac Branislav Tapušković.

Prema njegovim rečima, Vrhovni sud Grčke smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje. Ministarstvo pravde Srbije navodi da nije zvanično obavešteno o ovoj odluci.

Raščinjeni sveštenik SPC Simeon Vilovski našao se na slobodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon što je Vrhovni sud Grčke prihvatio njegovu žalbu.

Njegov branilac Branislav Tapušković objasnio je da presuda suda u Solunu, po kojoj je Vilovski terbalo da bude izručen Srbiji, nije mogla da opstane.

Kako je rekao, uz zahtev za izručenjem, Grčkim pravosudnim organima poslat je samo zahtev za sprovođenje istrage i nikakva dodatna dokumenta koja bi pokazala opravdanost izručenja.

"Pre nedelju dana bilo je to suđenje a danas odluka da se zahtev za izručenje odbija kao neargumentovan", kazao je Tapušković.

"Mi smo im dostavili dokaze izvođenje tokom istrage ovde, i sud je rešio kako je rešio, dakle nijedan dokaz nije postojao za ono što se nalazi u zahtevu za sprovođenju istrage i sud je to glatko odbio", naveo je on.

"Naravno, Ministarstvo pravde Grčke može u sve to da se umeša", kazao je Tapušković.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu poveo je istragu protiv Vilovskog, ali i vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog, koji se nalazi u pritvoru, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra iz fonda Eparhije raško-prizrenske namenjenih rekonstrukciji manastira na Kosovu.

Odlukom Srpske pravoslavne crkve Vilovskom je nedavno oduzet monaški čin i vraćeno mu je svetovno ime.

Ministarstvo nije obavešteno

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da još nije dobilo zvanično obaveštenje od nadležnih organa Grčke o statusu zahteva za izručenje bivšeg anhimandrita Simeona Vilovskog, osumnjičenog u Srbiji za zloupotrebu službenog položaja.

Molbu za ekstradiciju Vilovskog Srbiji Ministarstvo pravde je uputilo Grčkoj, nedugo po njegovom hapšenju u Solunu 11. marta, po poternici srpskog Interpola.

Ministarstvo navodi da nije, niti će komentarisati sudske odluke kao ni postupke.

I u Višem sudu u Beogradu kažu da su za odluku grčkog suda čuli od novinara i da ne mogu da reaguju dok ne dobiju zvaničnu informaciju.

Vilovski je posle hapšenja izvesno vreme bio u kućnom pritvoru u Solunu da bi u Atini potom proveo više od mesec dana čekajući odluku Vrhvnog suda Grčke.

Ostaje samo suđenje u odsustvu?

Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo, međutim, nije optimista da će se Vilovski naći u Srbiji.

"Država u ovom slučaju može da organizuje suđenje u odsustvu, ali kao i svako suđenje u odsustvu to je pomalo besmislena situacija”, rekao je Ćirić.

"Donosite presudu koja je praktično neostvariva, jer se onaj koji bude osuđen neće nikad pojaviti u zemlji u kojoj je osuđen, tako da to stoji samo kao mrtvo slovo na papiru”, kaže on.

"Pretpostavljam da mogućnost revizije uvek postoji, ali to verovatno neće biti baš tako često u praksi, pa ni u ovom slučaju”, zaključio je Ćirić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.