Grčka obnavlja teatar na Akropolju

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka obnavlja teatar na Akropolju

Grčke vlasti započele su radove na obnovi ruiniranog Dionisovog kamenog teatra ispod Akropolja, u kojem su pre 2.500 godina prvi put na otvorenom izvedena dela klasika grčke drame.

Grčko ministarstvo kulture je najavilo da će projekt, u koji će biti uloženo šest miliona evra, biti završen 2015. godine.

Restauracija Teatra Dionis obuhvatiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i proširenje i modernizaciju sačuvanih kamenih sedišta, ali nije predvidjeno obnavljanje i pozorišnog života na tom lokalitetu, preneli su grčki mediji.

Prema navodima arhitekte Konstantinosa Boletisa, teatar ispod Akropolja, u kojem su prvi put izvedena remek dela antičke drame, ima ogroman istorijski značaj.

Teatar je mogao da okupi i do 15.000 gledalaca, a sada će biti restauriran mali deo prostora za sedenje kombinacijom originalnih stena i modernih materijala. Planovi za izvodjenje novih muzičkih ili pozorišnih predstava na tom lokalitetu napušteni su još sredinom 70-ih.

Prve predstave u teatru na južnoj padini Akropolja izvedene su krajem 6. veka pre nove ere, kada je publika premijerno videla tragedije Eshila, Sofokola i Euripida, kao i Aristofanove komedije.

Na mestu na kojem se teatar nalazio danas je ostao mali deo sedišta iz 4. veka pre nove ere. Akropolj je 156 metara visoka litica od krečnjaka, na čijem vrhu se nalazi, iz bilo kojeg dela Atine vidljiv, hram Partenon, posvećen boginji Atini.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.