Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grčka neće priznati Kosovo"

Ambasador Grčke u Beogradu Hristos Panagopulos izjavio je danas Tanjugu da je stav grčkog Ministarstva spoljnih poslova da, u skladu s poštovanjem principa teritorijalnog integriteta, neće biti priznanja Kosova i da u politici vlade u Atini, po pitanju Kosova, nema promena.



Ambasador je naglasio da je pisanje prištinskog lista Koha ditore o izjavi šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grčke diplomatije Dore Bakojani po kojoj će Atina, navodno, uskoro priznati Kosovo, potpuno pogrešna interpretacija njenih reči.

"Želim da naglasim da je reč o pogrešnom tumačenju onoga što je ministarka Bakojani rekla na konferenciji za novinare, a što su preneli albanski mediji. Takođe, prenosim stav Ministarstva spoljnih poslova da, u skladu s poštovanjem principa teritorijalnog integriteta, neće biti priznanja Kosova", izjavio je grčki ambasador Tanjugu.

"Ne znam šta će se događati kasnije, ali znam da mi Kosovo nećemo priznati u bliskoj budućnosti," naglasio je Panagopulos i dodao da je reč o veoma kategoričnom stavu.

"U politici moje vlade po pitanju Kosova nema promena. Zato želim da izbegnem bilo koju vrstu pogrešne interpretacije, posebno u jednoj prijateljskoj zemlji, kao i tenzije bez ikakvog razloga. Pre nedelju dana (grčki) premijer Karamanlis preneo je to (srpskom) premijeru Cvetkoviću, tokom njegove posete Atini," dodao je grčki ambasador.

Albanska televizija Vižn plus je javila, a prištinski list "Koha ditore" danas preneo da je Bakojani najavila priznavanje južne srpske pokrajine, što je grčko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.