Grčka neće otići za tanjir čorbe

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka neće otići za "tanjir čorbe"

Atina -- Premijer Grčke Jorgos Papandreu je obećao da će u potpunosti ispuniti obećanja data kreditorima i da neće zemlju "dovesti u opasnost".

"U sadašnjem stanju zone evra svako zakašnjenje, svako oklevanje, sve osim doslednog ostvarivanja obećanog opasno je za zemlju i građane", rekao je on.

"Svaki put kada bismo oklevali, to nas je skup koštalo", rekao je premijer, obećavši da će preduzeti sve druge potrebne mere uz već preduzete da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka ispunila svoje budžetske obaveze i smanjila deficit.

Papandreu je ponovio da se njegova vlada obavezala da ubrza početak prodaje državih firmi i smanji državni sektor privrede, što zahtevaju Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Pošto su se pojavile glasine o predstojećem bankrotu, razlika u kamatnim stopama između grčkih državnih obveznica sa rokom dospeća od 10 godina i ekvivalentnih nemačkih obveznica je skočila na 19,42 odsto.

"Demantovaćemo sve koji se klade na propast naše zemlje, na to da će Grčka ispasti iz zone evra, i one koji bi da je (Grčku) kupe za tanjir čorbe", rekao je on i najavio da će radi oporavka privrede "smesta biti pokrenuto traganje za naftom i gasom" u Jonskom moru, na zapadu Grčke, i južno od ostrva Krit.

Istovemeno, potpredsednik Vlade i ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos je odlučno odbacio glasine o navodnom bankrotu Grčke tokom vikenda.

”Nije prvi put da se pojavljuje taj organizovani talas glasina o navodnom bankrotu Grčke. Radi se o jednoj neukusnoj igri, organizovanom špekulisanju koje je okrenuto protiv evra i evrozone u celini", istakao je Venizelos.

Venizelos je kazao i da je "osnovni izbor i prioritet Grčke potpuno sprovođenje odluka sa samita evrozone od 21. jula i obaveza koje proističu iz dogovora sa institucionalnim partnerima zemlje".

Portparol grčke vlade Elijas Mosialos takođe je odbacio glasine kao neosnovane spekulacije. "To je neodgovorna poruka, koja se odnosi na informaciju iz nekih anonimnih izvora poslatu preko i-mejla, a koju su preneli neki grčki mediji", naveo je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.