Grčka neće bankrotirati

Izvor: Politika, 14.Jul.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka neće bankrotirati

Od našeg dopisnika

Atina - Novo snižavanje kreditnog rejtinga Grčke primljeno je u ovdašnjoj javnosti sa zabrinutošću, ali je zvanično odmah saopšteno da nema nikakve opasnosti za štedne uloge građana.

Agencija „Fič” je, naime, kreditnu sposobnost zemlje srozala za tri stepena, sa B plus na nivo CCC i, procenjujući dalji mogući razvoj situacije, poručila investitorima da je malo verovatno da će Grčka na vreme i u punom iznosu platiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svoje obaveze.

Premijer Papandreu poziva evropske kreditore da „rešenja donose brzo i efikasno jer svaka neizvesnost može da uplaši potencijalne investitore”. Papandreu podvlači da Evropa treba da donese istorijske odluke, što pre odobri tzv. „paket za spasavanje” kako sama reforma ne bi bila dovedena u pitanje. Atmosfera neizvesnosti, odugovlačenja po mišljenju premijera ne ide na ruku Grčkoj.

Rejting agencije, takođe, ukazuje na nepostojanje adekvatnog programa EU i MMF za spasavanje Grčke dok u isto vreme MMF saopštava da je Grčkoj, da bi se izvukla iz krize, svakako potrebna dodatna pomoć od 71 milijarde evra od EU još 33 milijarde od privatnih kreditora. MMF namerava da nastavi da finansira Grčku iako predviđa dublju recesiju nego što se pretpostavljalo.

Međutim, Grčka neće bankrotirati. Ministar finansija Evangelos Venizelos jasno je stavio do znanja da „nema govora o tzv. delimičnom difoltu jer Grčka računa na finansijsku pomoć u punom obimu i namerava da podržava stabilnost nacionalnog finansijskog sistema koji je deo evrozone. Sredstva su neophodna i novi program pomoći mora biti gotov do 15. septembra kako bi Grčka mogla da isplati dospela dugovanja”, poručio je Venizelos.

J. Pavlović-Stamenić

objavljeno: 14.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.