Grčka (ne) odlaže vraćanje dugova

Izvor: B92, 19.Jan.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka (ne) odlaže vraćanje dugova

Atina -- Grčka je položila još jedan test na tržištu u nastojanju da prebrodi dužničku krizu, pribavivši 650 miliona evra putem aukcije vladinih obveznica.

Grčka Agencija za upravljanje javnim dugom je saopštila da je prinos na 13-onedeljne zapise iznosio 4,10 odsto, isto kao na prethodnoj sličnoj aukciji u novembru.

Ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodajom je pokušano da se ublaži izjava zamenika premijera Teodorosa Pangalosa da Grčka razmatra mogućnost produženja roka otplate celokupnog duga, a ne samo zajma za spasavanje od 110 milijardi evra.

Grčka je saopštila da očekuje da joj se dozvoli da odloži otplatu tog zajma kako bi izbegla nagomilavanje dugova koji dospevaju na otplatu.

Pangalos je izjavio da se zalaže za odlaganje otplate ukupnog grčkog duga, a ne samo zajma od 110 milijardi evra. Portparol grčke vlade Jorgos Petalotis je, me]utim, insistirao na tome da je ta izjava Pangalosa "njegov lični stav".

"Naravno da nema reči o produženju roka otplate celokupnog grčkog duga", rekao je Petalotis.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snažna potražnja i niži prinosi na portugalski dug

Izvor: Capital.ba, 19.Jan.2011

LISABON, Dugom pritisnut Portugal prikupio je danas 750 miliona evra aukcijom trezorskih zapisa, i to uz niže kamatne stope i veliku potražnju, što ukazuje na prigušenu zabrinutost u vezi s finansijskim nevoljama te zemlje. Vladina agencija za dug objavila je da je prinos na trezorske zapise s rokom...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.