Grčka kriza uštedjela Njemačkoj 100 milijardi eura

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Avg.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kriza uštedjela Njemačkoj 100 milijardi eura

BERLIN - Grčka dužnička kriza njemačkoj je vladi uštedjela oko 100 milijardi eura, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta IWH.

Kako prenosi BBC, do uštede je došlo jer su ulagači potražili sigurnost u njemačkim obveznicama.

Prema istraživanju IWH-a, Njemačka je na kamatama uštedjela više od 3 posto BDP-a između 2010. do 2015. godine i to uvelike zahvaljujući grčkoj krizi, piše Večernji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << list. Čak i kad bi se situacija naglo smirila, Njemačka bi i dalje profitirala, tvrde u IWH-u, jer bi srednjeročne i dugoročne obveznice izdane u prethodnim godinama bile daleko od zrelosti.

Podsjetimo, Grčka se nada da će ovaj tjedan s vjerovnicima osigurati treći program pomoći vrijedan do 86 milijardi eura. Njemačka je dosad u pomoći Grčkoj sudjelovala s 90 milijardi eura. Uvjeti trećeg programa pomoći trebaju biti dogovoreni do 20. kolovoza, kada Grčkoj istječe rok za isplatu iduće rate kredita Europskoj središnjoj banci.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.