Grčka kriza prijeti destabilizovanju finansijskog sistema SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kriza prijeti destabilizovanju finansijskog sistema SAD

VAŠINGTON - Spoljni šokovi, kao što je dužnička kriza u Grčkoj, mogu destabilizovati američki finansijski sistem, upozorio je američki ministar finansija Džejkob Lu.

"Na današnjim globalno integrisanim tržištima kapitala, spoljni šokovi imaju potencijal da ugroze finansijsku stabilnost u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Lu u obraćanju pred Komitetom Predstavničkog doma zaduženog za nadzor >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bankarskog sektora, prenosi agencija Frans pres.

Lu je govorio o problemu političke neizvjesnosti u Grčkoj koja je izazvala zabrinutost u pogledu stabilnosti 19-člane evrozone, u vrijeme kada su pregovori između Atine i njenih kreditora - Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda - zapali u ćorsokak zbog približavanja roka otplate dugovanja i porasta rizika od potencijalnog bankrota Grčke i njenog izlaska iz evrozone.

"Iako je ostvaren izvijestan napredak tokom tekućih pregovora Grčke sa Evropom i Međunarodnim monetarnim fondom, pregovori i put ka obezbjeđivanju sporazuma je izazovan i složen. Nastavljamo da tragamo za pravovremenim rješenjem kako bi Grčka bila u stanju da ispuni svoje obaveze", rekao je Lu.

Američki ministar finansija je u telefonskom razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom upozorio Atinu da će neuspjeh u postizanju sporazuma stvoriti probleme Grčkoj, kao i širu neizvesnost u Evropi i globalnoj ekonomiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.