Grčka kriza mogla bi postati i problem Nemačke

Izvor: S media, 18.Jan.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kriza mogla bi postati i problem Nemačke

Ekonomska kriza u Grčkoj vrlo lako bi mogla da postane i nemački problem, piše danas londonski "Tajms", podsećajući da Evropska komisija tokom ove nedelje treba da počne proučavanje plana vlasti u Atini koji bi tu zemlju trebalo da izvede iz teške finansijske krize.

Iako je primena, kako je naziva list, "mašinerije iz Brisela" malo ublažila dramatičnost situacije, bilo bi iluzorno misliti da je problem pod >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kontrolom.

Plan nove grčke vlade i dalje izgleda neverovatno, jer se predvidja smanjenje budžetskog deficita sa sadašnjih 13, na 3 odsto, i to u roku od samo tri godine - a to znači da bi Grčka jednim odlučnim potezom sprovela korenite reforme državnog i privatnog sektora koje sve do sada nije uspela da realizuje.

Zato je verovatno da će zemlja ući u krizu koja će testirati stabilnost evrozone, piše "Tajms", navodeći da je najteža odluka koja će ove godine biti donesena u Evropi pala na pleća nemačke kancelarke Angele Merkel, jer je ona na čelu zemlje sa najjačom ekonomijom u Evropi, a to je da li da u suštini postane garant grčkog duga.

Takav potez je neophodan za očuvanje stabilnosti evrozone, ali, primećuje "Tajms", nemačka kancelarka teško će to moći da objasni i svojim biračima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.