Grčka i Kipar sarađuju na izručenju osumnjičenih za korupciju

Izvor: Southeast European Times, 29.Avg.2013, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka i Kipar sarađuju na izručenju osumnjičenih za korupciju

Bivši kiparski ministar unutrašnjih poslova Dinos Mikalides možda će biti prvi izručeni zvaničnik koji će se suočiti sa suđenjem u Grčkoj.

29/08/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 29.8.2013.

Natojanja Grčke da sudski goni optužene korumpirane zvaničnike dobila su novi podsticaj kada je kiparski sud doneo odluku da bivši ministar unutrašnjih poslova Dinos Mikalides bude izručen Grčkoj u vezi sa skandalom koji uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bivšeg grčkog ministra odbrane Akisa Cohacopulosa.

Cohacouplos (73) se tereti da je bio vođa lanca pranja novca i preplaćivanja poslova radi krađe oko milijardu evra preko grčkih vojnih ugovora, dok je bio premijer od 1996. do 2001. godine.

Mikalides i njegov sin Mikalis traže se u Grčkoj u vezi sa navodnim preplaćivanjem prilikom kupovine ruskih antiraketnih sistema i nemačkih podmornica, te pomaganja Cohacopulosu da sakrije mito na „ofšor“ bankovne račune.

Tužioci kažu da Mikalides ne može da opravda 7,7 miliona evra pronađenih na zajedničkom bankovnom računu.

Svedok u Atini već je svedočio da su njih dvojica bili veza za pranje novca i prikrivanje mita.

Kiparske vlasti su izmenile ustav kako bi omogućile izručenje Mikalidesa, ali se odluka da li izručiti njegovog sina očekuje 4. septembra.

Mikalidesov advokat tvrdi da njegov klijent pati od srčanih tegoba i da ne treba da bude izručen.

Nakon što je čuo vesti, Mikalides je rekao da je bolestan i odveden je u bolnicu.

Kiparski sud će, kako se očekuje, doneti odluku po žalbi u četvrtak (29. avgusta).

Grčko-kiparska saradnja pokazuje da je vreme nekažnjivosti političara koji krše zakon isteklo, kaže Antonis Klapsis, šef istraživanja Instituta za demokratiju Konstandinos Karamanlis u Atini.

„Niko do sada nije dirnuo Mikalidesa i grčka vlada radi sve što može da sprovede planove protiv korupcije. Ona upućuje signale unutar i izvan Grčke da su teški dani prošli i da niko više neće krasti i izvući se sa tim“, rekao je Klapsis za SETimes.

Osamnaest drugih zvaničnika i saradnika takođe se krivično goni u sklopu ove afere.

Cohacopulosa su mnogi kritikovali zbog njegovog raskošnog načina života, koji je uključivao luksuzno venčanje u Parizu i kupovinu ogromne kuće u ekskluzivnoj pešačkoj zoni ispod Akropolja.

Vlada je kasnije zaplenila njegovu kuću.

Slično tome, Mikalides je bio pod lupom na Kipru jer je imao vrlo skup način života, kaže Jorgos Leventis, direktor Međunarodnog bezbednosnog foruma iz Nikozije.

„Kiparsko društvo se zagreva da dozvoli njegovo izručenje, koje je zaista prvo. Kiprani smatraju da je došao trenutak da se Mikalidesu sudi“, rekao je Leventis za SETimes.

Cohacouplos je porekao optužbe protiv sebe i kaže da je iskorišćen kao žrtveni jarac grčke krize. Krivično gonjenje Cohacopulosa i Mikalidesa usmereno je na ublažavanje javnog gneva zbog štednje i nekažnjavanja političara, kaže Aleks Sakelariju, sociolog Univerziteta Panteion u Atini.

„Nadam se da će se pravosudni sistem pokazati kao dovoljno nezavistan i da će se suprotstaviti korupciji, jer nisam optimista da treba da se oslanjamo samo na vladu kada je reč o ovom pitanju“, rekao je Sakelariju zaSETimes.

Izručenje Mikalidesa povećaće interesovanje za višemesečno suđenje Cohacopulosu i verovatno pomoći tužiocima sa dokazima i svedocima protiv bivšeg grčkog ministra odbrane.

Slučaj dvojice bivših ministara odnosi se na više od loših postupaka u najvišim nivoima vlasti za koje su oni osumnjičeni, kaže Janis Mikaletos, analitičar Instituta za bezbednosnu i odbrambenu analizu u Atini.

„Da, to pokazuje, generalno gledano, veće interesovanje za borbu protiv korupcije na visokom nivou“, rekao je Mikaletos za SETimes.

Ali, šteta je napravljena, verovatno u milijardama evra koje su protraćene i izgubljene u korupciji, dodaje on. „To je uticalo na povećanje javnog duga i gubitak mogućnosti za jačanje nacionalne odbrane.“

Šta Grčka i Kipar mogu da učine da olakšaju put ka ekstradiciji osumnjičenih kriminalaca? Dodajte svoj komentar ispod.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.