Grčka, dvodnevni štrajk u javnom sektoru

Izvor: RTS, 19.Mar.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka, dvodnevni štrajk u javnom sektoru

Zbog vladinih mera štednje prvog dana štrajka protestovalo je oko 3.000 zaposlenih u javnom sektoru u Atini. Sindikati su protiv planova za otpuštanje hiljada zaposlenih iz javnog sektora ove godine.

Oko 3.000 ljudi protestovalo je u Atini zbog planiranih otpuštanja u javnom sektoru u Grčkoj, u okviru dvodnevnog protesta koji su danas počeli zaposleni u tom sektoru, uključujući zaposlene u zdravstvu i prosveti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog vladinih mera štednje.

Ovo je drugi protest sindikata tih radnika u poslednjih sedam dana, posle jednodnevnog protesta 12. marta kada je 5.000 zaposlenih u javnom sektoru protestovalo zbog otpuštanja pod izgovorom "restruktuiranja" sistema, koje zahtevaju MMF, EU i Evropska centralna banka.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Ne otpuštanjima, mi smo ljudi, a ne brojevi" i "Ne rasturanju javnog sektora".

Sindikati optužuju vladu Andonisa Samarasa da je zauzela suviše pasivan stav u poslednjim pregovorima s kreditorima koji su juče završeni.

Grčka, čiji dug iznosi 175 odsto bruto domaćeg proizvoda, treba da jučerašnjim dogovorom dobije pomoć od 8,5 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i Evropske centralne banke, a zauzvrat se obavezala da će sprovesti stroge mere štednje.

Atina se obavezala da će do kraja 2014. sprovesti otpuštanja 11.500 radnika, pošto je u 2013. otpušteno njih 3.500.

MMF, EU i ECB zahtevaju nastavak otpuštanja hiljada radnika u javnom sektoru do 2015. godine, a grčka vlada, prema pisanju grčkih medija, uspela je da odloži sprovođenje tog zahteva do sledeće jeseni.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grčka: Počeo dvodnevni štrajk

Izvor: B92, 19.Mar.2014

Atina -- Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj, uključujući bolničko i nastavno osoblje, počeli su dvodnevni štrajk protiv strogih mera štednje...Istovremeno su sindikati za danas najavili protestnu šetnju kroz centar Atine...Sindikat Adedi - savez sindikata javnog sektora, optužio je grčku vladu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.