Grčka dobija novu tranšu pomoći

Izvor: B92, 09.Maj.2012, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka dobija novu tranšu pomoći

Atina -- Grčka će dobiti tranšu međunarodne finansijske pomoći, kako je planirano, uprkos neizvesnosti oko političke budućnosti te zemlje saopštila je Evropska komisija.

"Do isplate tranše će doći zato što je ona već odobrena", izjavio je portparol komesara Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Amadeu Altafaž, prenela je agencija AFP.

Zvaničnoj Atini je Luksemburg danas uputio upozorenje kad je reč o budućim tranšama pomoći. Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn je izjavio da novac neće biti isplaćen ukoliko Grčka ne postavi stabilnu vladu.

Savetnici odlazećeg grčkog premijera Lukas Papadimosa upozorili su da bi obacivanje mera štednje u potpunosti značilo i napuštanje evrozone. Novi mandator Cipras je juce rekao da opredeljenje Grčke za program štednje, koji podržavaju Nova demokratija i PASOK "više ne važi" jer su ga odbacili birači.

"Grčkom narodu poručujemo da je situacija ozbiljna i da nijedna članica Evropske unije neće moći da isplati ni deo od 130 milijardi evra pomoći za Grčku ukoliko ta zemlja ne bude imala funkcionalnu vladu koja će poštovati pravila i upravljati dodeljenim novcem", rekao je Aselborn danas u Briselu.

U planu je da se ministri finansija članica evrozone sastanu u Briselu u ponedeljak, gde će između ostalog biti reči i o situaciji u Grčkoj. Lider grčke levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras, kojem je povereno formiranje vlade, planira da se obrati međunarodnim kreditorima Grčke pismom u kojem će stajati da zvanična Atina odustaje od obećanih mera štednje.

Cipras, čiji je blok osvojio drugo mesto na izborima u nedelju, rekao je "da su grčki glasači jasno odbacili sporazum o zajmu".

Predlog Ciprasa da se Grčka povuče iz dogovora s međunarodnom zajednicom oko mera štednje dovešće do "sigurne i trenutne katastrofe", izjavio je lider Nove demokratije Antonis Samaras.

Samarasova konzervativna Nova demokratija već je doživela fijasko u pokušaju formiranja nove Grčke vlade, mada će Samaras i Cipras ponovo danas razgovarati u pokušaju da naprave novu koalicionu vladu.

Ako se ne bude našlo rešenje oko sadašnjeg političkog zastoja, novi izbori moraju da budu ponovo održani, prenela je agencija AP.

Samaras je priznao da je "svakako realno" da se ponovo pregovara o uslovima spasavanja grčke ekonomije.

"Na Grcima je da odluče"

S druge strane, nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da će Grčka će morati da se pridržava sporazuma sa međunarodnim kreditorima, dogovorenog u martu, i da sprovede obećane reforme kako bi ostala u evrozoni.

"Ako Grčka želi da ostane u zoni evra, nema boljeg rešenja od puta kojim je već krenula", rekao je Šojble na konferenciji u Briselu, misleći na mere stroge štednje i reforme koje Atina preduzima u zamenu za inostranu pomoć za spasavanje od 240 milijardi evra.

"To jedno bez drugog ne može", rekao je on i dodao da Grci moraju da "formiraju stabilnu vladu i da striktno poštuju svoja obećanja", na isti način na koji će Nemačka poštovati svoje obaveze prema njima.

Atina ima teškoće da formira novu vladu pošto na opštim izborima u nedelju nije dobijen jasan pobednik, ali je zadat udarac odlazećoj koaliciji Nove demokratije i PASOK-a koja je 9. marta postigla sporazum o spasavanju sa Medjunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom, prenela je agencija AFP.

"Velika većina Grka želi da po svaku cenu ostane u evrozoni jer su Grci, izgleda, shvatili koje su prednosti zajedničke valute, uprkos teškoćama", ukazao je Šojble.

"Na Grcima je da odluče. Nema potrebe za razmatranjem plana B", zaključio je Šojble.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.