Grčka bi mogla pasti u građanski rat

Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2012, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka bi mogla pasti u građanski rat

08.11.2012. -

Grčka rizikuje da polako uđe u  građanski rat, ukoliko zvaničnici u Atini  ne budu pratili primer Islanda i obustavili plaćanje duga ove zemlje, novinar Čarli Mekgrat je rekao za RT.­

Čarli Mekgrat sa  Wide Awake News kaže da Grčka mora da prizna bankrot i ponovo počne  od nule.



"
Finansijsko stanje u zemlji se neće promeniti sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dok ne shvate da kasne sa otplatom duga  - da su bankrotirali -  i kažu bankama da zaustavljaju dalje zaduženje, kao i Evropskoj uniji i ECB, da će kasniti sa isplatom duga ", naglasio je on.

RT: Da li mislite da će paket štednje pomoći da se izbegne ekonomski kolaps u Grčkoj?

Čarli Mekgrat: Ne. Mi već godinama govorimo o tome, i narednih par meseci nećemo ništa preduzimati, a onda ćemo se ponovo vratiti na taj problem, i imati sledeću turu protesta, a sledeća tura besa grčkog naroda će biti nasilnija  od onoga što sada vidimo. Bes i dalje eskalira. I to je ono što se dešava kada imate direktni napad na vladine poslanike, kada imate direktni napad na suverenitet naroda. Imate Trojku koja preuzima Evropu. Imate Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond - oni pokušavaju da vladaju Evropom, evrozonom.

RT: Pa šta je gore za grčki narod: biti izbačen iz evra i bankrotirati, kasniti sa otplatom duga, ili sprovesti  veće mere štednje?

ČM: Ja apsolutno mislim  veće mere štednje. Oni će da im pozajmljuju novac  da isplate svoj dug? To uopšte nema nikakvog smisla. Mislim da model,  koji bi Grčka trebalo da sledi,  je Island. Samo napred i recite bankama, žao nam je, pozajmili ste nam novac, upakovali ste ovaj dug i izgubićete. To je ono što je trebalo da se desi u kapitalističkoj zemlji slobodnog tržišta, ali to nije ono što ovde imamo. Samo ćemo natovariti dug na Grke, a budimo jasni – to se ne zaustavlja na Grčkoj. Cela Evropa će ići istim putem. To je razlog što smo videli ovo nametanje Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM ), to je razlog zašto vidimo pritisak da Direktne monetarne transakcije (OMT)  daju sve veća i veća ovlaštenja Briselu. Oni u potpunosti dobro razumeju da  se suverena dužnička kriza, iako započeta u Grčkoj, ne zaustavlja u Grčkoj.

RT: Šta mislite, koliko bi protesti u Grčkoj mogli biti loši?

ČM: Pa, već imamo ljude koji se ubijaju ispred Parlamenta u Grčkoj. Imate ljude koji gube sve, gube nadu  da će poslednja stvar kojoj će se okrenuti biti njihov osećaj da imaju nekoga ko ih uopšte zastupa. Imate ovu tiraniju većine tehnokrata u Grčkoj, 153 od 300 je glasalo za veće mere štednje. Mislim da, kako budu nastavljali da gube nadu u to, imaće kontrolu nad finansijskom sudbinom. Kako se ništa ne može postići, osim zastraniti, a posebno u građanski rat?

RT: Parlament, u nedelju,  treba da odobri budžet za narednu godinu. Šta mislite da možemo očekivati od toga?

ČM: Finansijsko stanje se neće promeniti u zemlji sve dok ne shvate da kasne sa otplatom duga, da su bankrotirali i kažu bankama da zaustavljaju svoje dalje zaduženje, kao i Evropskoj uniji i ECB, da će kasniti sa isplatom duga. To je ono što se dešava u tržišnom kapitalizmu. Njihova perspektiva povratka na zdravu ekonomiju mora da počne s tim što će shvatiti da su potpuno bankrot,  i krenuti od nule.

 

Izvor: RT    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.