Grčka berza opet u padu

Izvor: Akter, 04.Avg.2015, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka berza opet u padu

Atinska berza danas je drugi dan za redom u velikom padu s bankarskim sektrorom kao najvećim gubitnikom

Glavni atinski indeks jutros je pao za četiri odsto, pošto je juče, prvog dana trgovanja posle pauze od pet nedelja, završio s gubitkom od 16,2 oidsto, mada je bio u minusu i 23 odsto.

Berza u Atini je zatvorena 29. juna, kada je u vrhuncu dužničke krize uvedena kontrola kapitala kako bi se sprečio kolaps bankarskog sistema. Banke su u međuvremenu otvorene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ali je zadržano ograničenje povlačenja novca.

Grčka vlada je počela pregovore s međunarodnim kreditorima o trećem paketu pomoći u vrednosti od oko 85 milijardi evra u naredne tri godine. Pregovori moraju biti završeni do 20. avgusta kada dospeva velika rata otplate duga Evropskoj centralnoj banci od 3,2 milijarde evra.

Dva juče objavljena istraživanja pokazala su da je grčka privreda pretrpela veliki udarac u julu pošto su na vrhuncu dužničke krize zatvorene banke i uvedena kontrola kapitala što je smanjilo porudžbine i otežalo nabavku materijala.

Finansijska kompanija Markit saopštila je da je njena mera poslovne aktivnosti u Grčkoj u julu pala na 30,2 poena što je najniža vrednost u istoriji.

U mesečnom istraživanju poverenja kompanija i potrošača takođe je zabeležen pad - Pokazatelj ekonomskog sentimenta pao je peti mesec uzastopce na najniži nivo od oktobra 2012. godine.

Grčka privreda je posle dolaska na vlast Sirize premijera Aleksisa Ciprasa u januaru, izgubila dobitke od prošle godine kada je ostvaren prvi rast posle šestogodišnje recesije. Evropska komisija očekuje da će grčka privreda ove godine imati pad između dva i četiri odsto.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.