Grčka:Vlada štedi,demonstranti pale

Izvor: B92, 13.Feb.2012, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka:Vlada štedi,demonstranti pale

Atina -- Grčki parlament usvojio mere štednje uprkos žestokim protestima u Atini i još šest gradova u zemlji, u kojima je povređeno preko 120 građana i 60 policajaca.

"Vandalizam, nasilje i razarenje nema mesta u jednom demokratskom društvu i to ne može da se toleriše", poručio je građanima premijer Lukas Papadimos posle dramaričnog usvajanja novih mera štednje, koje su izazvale erupciju protesta građana koji poručuju da više ne mogu da se žrtvuju.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Papadimos, tehnokrata i poznati finansijski stručnjak, svestan je da sprovođenje programa neće biti lako, ali obećava da će to biti "kratkoročno odricanje grčkog naroda", prenose novinske agencije.

Na taj način ove godine treba da se uštedi 3,3 milijarde evra, a do 2015. godine 14 milijardi.

U Atini u protestima je zapaljeno 60 zdrada, dok su mnoge prodavnice opljačkane, javila je agencija ANA.

Građani kažu da više ne mogu da se odriču, da su dosadašnje mere štednje ugrozile njihov životni standard. Oni traže da se teret finansijske krize podjednako raspodeli na se slojeve društva, a ne samo da se svaljuje na ledja onih koji žive od plata i penzija.

"Što je mnogo, mnogo je", prenose mediji izjavu legendarnog Manolisa Glezosa (89), nacionalnog heroja koji je 1941. godine sa Akropolja skinuo nemačku i postavio grčku zastavu.

U kampanji protiv "prodavanja Grčke", kako ističu mnogi demonstranti, učestvuje i čuveni kompozitor Mikis Teodorakis (86) koji je bio u grupi gradjana na koju je policija bacila suzavac.

Usvajanje programa štednje, u kome se predvidjaju smanjenje plata, penzija i minimalnih zarada kao i nova otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, izazvalo je duboke podele u koalicionim partijama.

Desničarski LAOS je napustio vladu premijera Papadimosa, dok su PASOK i Nova demokratija, zbog unutrašnjih neslaganja, izbacili iz svojih redova 22 odsnosno 21 poslanika. Samo zahvaljujući tome parlament je rano jutros mogao da usvoji sporni program štednje.

Najnovije mere štednje su bile preduslov za dobijanje novog zajma iz "paketa" MMF i evropskih finansijskih insitucija od ukupno 130 milijardi evra. Grčka država bi, bez tih sredstava, već u martu bankrotirala.

Zapaljeno 60 zgrada

Vatrogasci su jutros još gasili tinjajuće zgrade, a specijalne ekipe raščišćavale ulice u centru Atine posle noći nereda tokom demonstracija zbog usvajanja novih mera štednje u Skupštini Grčke.

Tokom prepodneva ekipe gradskih službi sakupljale su komade mermera isčupanih iz trotoara i fasada i korišćenih za gađanje, uklanjaju

zapaljene kontejnere, srču i čiste širi centar grada.

U masovnim neredima koji su pratili mirne demonstracije tokom zasedanja Skupštine, spaljeno je 60 zgrada, uključujući dva istorijska bioskopa, a desetine prodavnica i kafea u centru Atine su demolirani i opjačkani. Miris suzavca još se širi gradom.

Dok je Skupština zasedala, ispred zgrade je demonstriralo više od 100.000 građana. Uporedo su, remeteći miran masovni skup, grupe

mladih izgrednika napadale policiju, palile zgrade i demolirale prodavnice.

Preko 120 ljudi povređeno je u neredima koji su se takođe proširili i na druge grčke gradove. Vlasti su saopštile da je 68 policajaca

zatražilo lekarsku pomoć zbog povreda od improvizovanih bombi, kamenja i drugih predmeta koji su na njih bacali izgrednici, a da je u

bolnice odvedeno i 70 demonstaranata.

Policija je privela 67 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.