Grčka: Sveštenicima zabranjeno da naplaćuju krštenja, venčanja i opela

Izvor: S media, 27.Sep.2011, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Sveštenicima zabranjeno da naplaćuju krštenja, venčanja i opela

Grčki mitropoliti primaće od države, u zavisnosti od godina života, mesečnu platu u iznosu od 1.500 do 2.000 evra, s tim da će im biti plaćeni svi troškovi, dok će mesečna primanja sveštenika iznositi između 850 i 1.100 evra, objavila je Verska informativna agencija.

Sveštenicima je zabranjeno da naplaćuju krštenja, venčanja i opela i od porodice koja ih je pozvala da služe obred >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << smeju da prime samo simboličan poklon.

U Atini su saopšteni i iznosi plata grčkih sveštenika u Americi, koje se svake godine usklađuju sa inflacijom.

Atina: Studenti upali na televiziju i prekinuli dnevnik (VIDEO)

Papa: Pravoslavci najbliži katolicima

Potpuna obustava gradskog saobraćaja u Atini

Grčka crkva u SAD, Kanadi i Južnoj Americi ima 12 mitropolija sa oko 600.000 vernika. U njenom sastavu su i autonomne eparhije Ukrajinaca, Rusina i Albanaca i to je najveća pravoslavna crkva na američkom kontinentu.

Sveštenik početnik imaće godišnju platu od 49.128 dolara, a oni sa 35 godina službovanja primaće oko 120.000 dolara.

Ima slučajeva i daleko većih primanja, pa će, na primer, sveštenici u katedrali u Njujorku primati 200.000 dolara.

Osim plate, sveštenici imaju službeni automobil, dopunsko zdravstveno osiguranje, doplate za konferencije i seminare, kao i službene stanove.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.