Grčka, Romanos prekinuo štrajk glađu

Izvor: RTS, 10.Dec.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka, Romanos prekinuo štrajk glađu

Grčki anarhista Nikos Romanos, koji je u zatvoru zbog pokušaja pljačke banke, okončao je posle mesec dana štrajk glađu. Prethodno su političke partije postigle dogovor da ispune njegov zahtev i dozvole mu da prisustvuje predavanjima na fakultetu.

Lekari u bolnici, gde je smešten dvadesetjednogodišnji Nikos Romanos, potvrdili su da je pristao da okonča štrajk, navela je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grčka agencija Ana, a pernosi Tanjug.

Grčki parlament je ranije u toku dana odobrio amandman na zakon kojim se dozvoljava osuđenicima da izađu iz zatvora radi obrazovanja, uz nošenje nanogice.

Romanos, koji je osuđen na skoro 16 godina zatvora zbog pokušaja pljačke banke 2013. godine, otpočeo je 10. novembra u štrajk glađu, zahtevajući da mu se dozvoli da prisustvuje predavanjima.

Grčki ministar odbrane Haralambos Atanasiju je izjavio pred parlamentom da veruje da je ovo rešenje u okviru zakona koje će sprečiti eventualne probleme u budućnosti, prenela je agencija AFP.

Romanos je poznat i po tome što je bio prijatelj tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa, koga je policija ubila u decembru 2008. godine tokom protesta u Atini posle verbalnog sukoba. Njegova smrt izazvala je dvonedeljne nemire, najnasilnije u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.

Romanos je bio prisutan kada je Grigoropulos ubijen.

U centru Atine su prošle nedelje, u znak podrške Romanosu, organizovane demonstracije, među kojima su bili predstavnici glavne opozicione stranke Siriza, levičarska Andarsja i Komunistička partija Grčke.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zatvoreni grčki anarhista Romanos prekinuo štrajk glađu posle odluke da može na fakultet

Izvor: Blic, 10.Dec.2014

Grčki anarhista Nikolaos Nikos Romanos (21), koji je u zatvoru zbog pokušaja pljačke banke, okončao je danas, posle mesec dana, štrajk glađu pošto su političke partije postigle dogovor da ispune njegov zahtev i dozvole mu da prisustvuje predavanjima na fakultetu...Lekari u bolnici, gde je mladić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.