Grčka: Rekonstruisana vlada

Izvor: B92, 17.Jun.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Rekonstruisana vlada

Atina -- Novi kabinet Jorgosa Papandreua položio je zakletvu, samo nekoliko sati po imenovanju članova rekonstruisane vlade.

Nakon što je njegov predlog "preživeo" u grčkom parlamentu, Papandreu je najpre trebalo da objavi sastav rekonstuisane vlade sinoć, ali je to odložio za danas.

Premijer je smenio ministra finansija Jorgosa Papakonstatinua, koji je bio arhitekta spornog programa štednje, a na njegovo mesto postavio dosadašnji ministar odbrane Evangelos Venizelos.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Papakonstantinu će ostati u vladi, ali će voditi resor zaštite okoline, javile su agencije.

Novi ministar spoljnih poslova biće Stavros Lambrinidis, koji je dosad bio član Evropskog parlamenta sa liste vladajućeg PASOK-a. Za ministra odbrane imenovan je Panos Bedlitis.

Grčki premijer je ranije izjavio da će nastaviti da radi na primeni reformi i da traži širi konsenzus među političkim strankama u Grčkoj.

Podsetimo, Grčkoj preti ekonomski kolaps zbog čega je vlada primorana na rigorozne mere štednje, što je uslov MMF-a, kako bi mogla da povuče nove kredite iz te međunarodne finansijske institucije. Međutim, mere štednje naišle su na najšire neodobravanje građana, koji optužuju grčku vladu da preko njihovih leđa "steže kaiš". Zbog toga Grčku parališu štrajkovi, od kada su vladine mere objavljene.

Naime, vlada je predložila da se smanje plate, povećaju porezi, smanji broj zaposlenih i privatizuju javne kompanije. Na taj način treba da se u ovoj godini uštedi više od šest milijardi evra, što je preduslov da se dobije novi kredit od MMF i evropskih finansijskih institucija .

Takođe, zbog nepopularnih mera štednje, vladajući PASOK je izgubio većinsku podršku građana, a u sredu je došlo i do sukoba policije i demonstranata u Atini. Zbog svega, Papandreu je na glasanje u parlamentu stavio predlog o rekonstrukciji vlade, koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da izvuče zemlju iz krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.