Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2015, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Parlament usvojio nove mjere štednje

Grčki parlament usvojio je nove mjere štednje, prve poslije vanrednih izbora prošlog mjeseca raspisanih zbog neslaganja u vladi zbog dogovora sa kreditorima.

Poslanici su rano jutros podržali, između ostalog, amandmane na zakon o penzijama i porezu na imovinu u zamenu za dvije milijarde eura zajma.

Zajam je dio trećeg sporazuma Grčke i evropskih kreditora, čija je ukupna vrijednost 86 milijardi eura.

Glasanje je bilo i test za premijera Aleksisa Ciprasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << koji je pobijedio na izborima 20. septembra.

Zbog pobune u redovima svoje Sirize poslije dogovora s kreditorima, premijer Cipras je podnio ostavku, što je dovelo do prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima je dobio novi mandat.

Grčka se oslanja na pomoć kreditora - EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda - od proljeća 2010., kada je isključena sa međunarodnog tržišta obveznica usljed prevelikog duga.

Uprkos nizu rezova i povećanja poreza kako su zahtijevali kreditori, Grčka i dalje nije u stanju da sama ispunjava dužničke obaveze.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Grčka: Nove mere štednje

Izvor: OkRadio.rs, 17.Okt.2015

Grčki parlament usvojio je nove mere štednje, prve posle vanrednih izbora prošlog meseca raspisanih zbog neslaganja u vladi zbog dogovora sa kreditorima.Grčki parlament usvojio je nove mere štednje, prve posle vanrednih izbora prošlog meseca raspisanih zbog neslaganja u vladi zbog dogovora sa kreditorima. Poslanici...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.