Grčka: Ne preti nikakva opasnost, brod plovi ka Italiji

Izvor: Studio B, 30.Dec.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Ne preti nikakva opasnost, brod plovi ka Italiji

Predstavnici Obalske straže Grčke kažu da teretnom brodu "Blu skaj Em", pod zastavom Moldavije, sa kog je iz oblasti ostrva Otoni kod Krfa u Jonskom moru upućen SOS signal, ne preti nikakva opasnosti i da nije uočeno ništa sumnjivo, javile su agencije.

Asošijeted pres prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika Straže da je sa jednog grčkog broda kontaktiran kapetan "Blu skaj Ema", koji je rekao da plovilu ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << preti nikakva opasnost i da nije tražena nikakva pomoć.

Brod je nastavio put ka Italiji, navela je američka novinska agencija.

Predstavnica Obalske straže rekla je TAS S-u da je brod proveren iz vazduha i da ništa sumnjivo nije uočeno.

"Brod je izašao iz grčkih teritorijalnih voda i zato smo vratili brodove koje smo uputili ka njemu", rekla je kratko ona.

Ranije je javljeno da je Grčka uputila jedan ratni brod, helikopter i čamac Obalske straže radi provere vesti o upućenom SOS signalu sa broda na kom je, navodno, između 400 i 600 imigranata, kao i naoružani ljudi.

Bi-Bi-Si (BBC) je javio da se na satelitskom snimku vidi da je brod oštro zaokrenuo i uputio se u južnu Italiju a da je ranije išao ka hrvatskoj luci Rijeci.

AP je prenela izjavu načelnika operacija Obalske straže Nikolaosa Patrinosa da je jedan od putnika uputio poziv sa mobilnog telefona i rekao da je brod na 16 kilometara od obale Krfa sa velikim brojem migranata koji su "bez vode, hrane i ćebadi".

Prema nekim informacijama, brod je pre dve nedelje isplovio iz Turske luke Korfez.

Desetine hiljada imigranata i izbeglica, od kojih većina beži od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Brod sa 700 ljudi nastavio plovidbu za Italiju, Grčka vratila brodove

Izvor: Večernje novosti, 30.Dec.2014

Predstavnici Obalske straže Grčke izjavili su večeras da teretnom brodu "Blu skaj Em" (Blue Sky M) pod zastavom Moldavije, sa kog je ranije danas iz oblasti ostrva Otoni kod Krfa u Jonskom moru upućen SOS signal, ne preti nikakva opasnosti i da nije uočeno ništa sumnjivo, javile su agencije. Asošijeted...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.