Grčka: Majke napuštaju svoju decu zbog krize

Izvor: BKTV News, 13.Maj.2012, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Majke napuštaju svoju decu zbog krize

Sve više žena u prezaduženoj zemlji daje svoje mališane u prihvatilišta ili ih čak prodaje, jer ne može da ih hrani.
„Morala sam da kažem deci da ne mogu da ih izdržavam i da ne mogu da ih zadržim“, kaže Kasijani Papadopulu (30), udovica koja je svoje troje mališana morala da da humanitarnoj organizaciji jer je ostala bez novca. Ona je samo jedna u nizu majki u Grčkoj koje su morale da se odreknu svojih najmilijih, pa čak i da ih prodaju, jer više nisu mogle da ih hrane. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Kasijanin suprug Angelo bio je dekorater i umro je od upale pluća u 47. godini, baš u vreme kad je Grčku zahvatila kriza. Ona je od tada radila kao čistačica na dva mesta, u gradskoj skupštini i prodavnici, ali je otpuštena.
Država nije pomogla
Jednom mesečno, obično subotom, Kasijani spakuje torbe sa sitnim poklonima i odlazi da vidi svoje dve ćerke od 14 i 13 godina i sina od 12. Pre godinu dana bila je primorana da ih da „SOS dečjim selima“, međunarodnoj humanitarnoj organizaciji koja ima mrežu domova i socijalnih centara u Grčkoj. U domu u kom je ukupno 55 dece mališani s uzbuđenjem viču „Mama!“ dok trče niz stepenice da je dočekaju. Njena najstarija ćerka Ijante čvrsto je grli i ljubi. Samo nekoliko sati kasnije vreme je za oproštaj. Kasijani je na ivici suza. Mlađa ćerka Melisa i sin Markos pribijaju se uz nju pre nego što će krenuti kući.
- Nije lako ostaviti svoju decu. Porodica i komšije me osuđuju, ali ne shvataju da sam uradila ono što je najbolje za njih. Molila sam grčke institucije da mi pomognu. Obećavali su mi, ali ništa nisu uradili - kaže Kasijani.
Kopaju po đubretu
Grkinja Marija Civra (37) razvedena je majka petogodišnje devojčice Julijane. Marija dete vodi na vakcinaciju u humanitarnu kliniku jer nema para za privatnu ordinaciju, a nema ni socijalno. Ona i dete žive u kući njihovih prijatelja. Marija kaže da je njoj dobro ako se uzme u obzir da žene prodaju svoju decu po ulicama. Ispričala je priču o svojoj prijateljici koja je s bebom živela u skloništu za beskućnike.
- Nije mogla da zadrži dete i dala ga je bračnom paru koji ne može da ima decu.
Takve stvari se masovno dešavaju u Grčkoj. Ljudi preturaju po đubretu, narodne kuhinje su pune, kao i skloništa za beskućnike i dobrotvorne klinike - kaže Marija.
Poslednji pokušaj sastavljanja vlade
Predsednik Grčke Karolos Papuljas pozvao je lidere partija koje su na parlamentarnim izborima dobile najviše glasova da se sastanu danas, što predstavlja njegov poslednji pokušaj da ih privoli da postignu dogovor o koalicionoj vladi i spreči nove izbore.
Prethodno su, tokom konsultacija, propali pokušaji lidera konzervativne Nove demokratije (ND) Antonisa Samarasa, Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK) Evangelosa Venizelosa i radikalne levice Sirize Aleksisa Ciprasa da formiraju vladu.
Banke se spremaju za povratak drahme
Svetske banke se pripremaju za povratak grčke drahme, pišu svetski mediji. Naime, ukoliko Grčka uskoro ne sastavi vladu i ne usvoji nove mere štednje, mogla bi biti izbačena iz evrozone.
Izvor/foto: Kurir
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.