Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jan.2020, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka, Kipar i Izrael potpisuju sporazum o gasovodu

Grčka, Kipar i Izrael večeras bi trebalo u Atini da potpišu sporazum o izgradnji Istočnomediteranskog gasovoda IstMed (EastMed), velikog projekta za istočno Sredozemlje.

Trojica lidera, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, kiparski predsednik Nikos Anastasijadis i grčki premijer Kirjakos Micotakis, će posle razgovora danas potpisati međudržavni sporazum u 18.30 po lokalnom vremenu.

Cilj je da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << te tri zemlje postanu važna karika u lancu snabdevanja Evrope energentima ali i da pokažu odlučnost prema pretenzijama Turske na energetska nalazišta u regionu, navodi Frans pres.

Pred polazak iz Izraela jutros sa svojim ministrom energetike Juvalom Stajnicom izraelski premijer Netanjahu je u saopštenju rekao da je savez te tri zemlje od ogromnog značaja za "energetsku budućnost Izraela" i za "stabilnost u regionu".

Grčki ministar za energetiku i životnu sredinu Kostis Hacidakis je rekao za grčku televiziju Antena da je gasovod "projekt mira i saradnje u i istočnom Sredozemlju, uprkos turskim pretnjama".

Gasovod dug 1.872 kilometara, čiji najveći deo je pod vodom, omogućiće transport između devet i jedanaest milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz ofšor rezervi kod Kipra i Izraela ka Grčkoj, kao i ka Italiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope posredstvom gasovoda Poseidon i IGB.

Planovi o projektu počeli su 2013, kada je grčka javna kompanija za prirodni gas Depa, koja je upisala taj projekat u spisak radova od zajedničkog interesa EU, dobila sredstava iz evropskih fondova da pokrije deo pripremnih radova.

Trošak izgradnje gasovoda do Italije procenjen je na šest milijardi evra. Predugovor će biti potpisan danas popodne u grčkom ministarstvu za ekologiju i energiju između Depe i izralsko-američkog konzorcijuma Energean Oil & Gas, koji koristi veliko nalazište gasa Leviatan u Izraelu.

Za Grčku i Kipar ubrzavanje projekta IstMed je način za Atinu da se suprotstavi pokušajima susedne Turske da spreči projekat, naveo je juče u komentaru grčki list Katimerini.

Otkriće poslednjih godina velikih gasnih nalazišta u Sredozemlju je podstaklo intersovanje zemalja regiona.

Grčka televizija ERT projekat "Istmed" naziva "odbrambenim štitom protiv provokacija iz Turske", što jasno pokazuje da je iz perspektive Atine gasovod odgovor na nedavno približavanje Turske i međunarodno priznate vlade u Libiji, prenosi Dojče vele.

Već godinama se Grčka, Kipar i Turska spore oko prava na eksploataciju nalazišta gasa u istočnom Sredozemlju. Krajem 2019, Libija i Turska potpisale su sporazum po kojem je njihova zajednička privredna zona formirana u skladu s njihovim željama. I kojim su one među sobom podelile veliki deo istočnog Egejskog mora, podseća Dojče vele. Ali baš kroz to područje bi trebalo da prođe gasovod Istmed.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta se krčka na Mediteranu: Novi gasovod prepun zamki

Izvor: B92, 02.Jan.2020

Atina -- Grčka, Kipar i Izrael potpisuju sporazum o izgradnji Istočnomediteranskog gasovoda Ist Med...Očekivanja su velika, ali još nije razjašnjeno to kako će se projekat finansirati...Pripreme su u punom jeku, počinje trodnevna poseta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Atini. A kiparski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.