Grčka: Ceo javni sektor u štrajku

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Ceo javni sektor u štrajku

Atina -- Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj stupili su u dvodnevni štrajk u znak protesta zbog planiranih otpuštanja.

Štrajk je obuhvatio sve javne servise širom Grčke. Škole i sudovi će biti zatvoreni, a bolnice će poštovati samo minimun rada.

Vozovi neće saobraćati četiri sata, a novinari će obustviti rad na tri sata, tako da emitovanja programa neće biti do podneva, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP.

U Grčkoj su se juče talasu štrajkova priključili i lekari. Lekari zaposleni u državnim bolnicama ne prihvataju nameru vlade da spajanjem bolnica pokušaju da smanje javnu potrošnju, dok se pravnici u službi države ne slažu sa planovima da im budu smanjene plate.

Nastavnici su nezadovoljni zbog najave da će biti smanjen broj zaposlenih, kao i zbog vladinog predloga da ukine takozvanih sekundarnih subjekata, uključujući strane jezike, muzičko i likovno obrazovanje.

Profesori su odbili da predaju liste sa imenima zaposlenih na univerzitetima, što je vlada zahtevala zbog plana njihovog stavljanja u "šeme pregrupisavanja".

Pod pritiskom poverilaca i kreditora Grčka se letos obavezala da će do kraja septembra staviti 12.500 zaposlenih u javnom sektoru u pomenute šeme.

Prema ovim šemama radnici su u obavezi da prihvate nova radna mesta ili da osam meseci ostanu na istim pozicijama sa smanjenom platom i pokušaju da za to vreme pronađu novo zaposlenje.

Grčka je pristala da do kraja godine ukine 4.000 radnih mesta i da razmesti 25.000 zaposlenih u javnom sektoru u zamenu za preko potrebne kredite.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.