Grčka: Besplatna struja za siromašne da se ne greju na drva

Izvor: NaDlanu.com, 30.Nov.2013, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Besplatna struja za siromašne da se ne greju na drva

Najsiromašnija grčka domaćinstva dobiće ove zime besplatnu struju za grejanje u danima kada je zagađenje vazduha najveće, da bi se manje grejali na drva što je jeftinije, ali zagađuje.

Tu meru je objavio ministar za životnu sredinu Janis Manijatis za dane kada je koncentracija sitnih čestica u vazduhu iznad 150 mg/m3.U Grčkoj nema statističkih podataka o broju domaćinstava koja plaćaju struju po "socijalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << tarifi".Mnoge grčke porodice iz svih društvenih slojeva, odrekle su se ranije uobičajenog centralnog grejanja s kućnim kotlovima na lož-ulje, pošto je 2012. godine porez na to gorivo izjednjačen s porezom na benzin.Tada je naglo poraslo grejanje na drva, te i zagađenje vazduha u Atini i drugim gradovima koje zimi često danima prekrivaju oblaci dima.Grčke vlasti su uporedo utvrdile nagli rast ilegalne seče šuma, ali su počiniocima uglavnom "gledale kroz prste", zbog masovnog širenja siromaštva i već duboke socijalne krize.Gradonačelnici gradova Nausa i Florina na severu Grčke su u sredu zatvorili škole zahtevajući novac za grejanje iz državnog budžeta. Vlada je za to hitno odobrila osam miliona evra.Izvor: Beta

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.