Grčka 20. aprila ostaje bez novca?

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka 20. aprila ostaje bez novca?

Grčka će 20. aprila ostati bez novca, osim ukoliko ne dobije novu pomoć od kreditora, izjavio je danas Rojtersu jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

"Iako će biti teško, Grčka može da do 20. aprila izdrži bez pomoći zahvaljujući kratkoročnom zaduživanju od entiteta iz javnog sektora", izjavio je taj neimenovani izvor.

Prema rečima tog izvora, Grčka se u poslednje vreme oslanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na repo transakcije - gde pozajmljuje novac od državnih entiteta - za pokrivanje manjka u državnoj kasi, i tako će moći da nastavi još samo nekoliko nedelja.

Nemački list "Frankfurter algemajne zontag cajtung" je juče objavio da grčka vlada ima novca za isplatu plata i penzija samo za još dve nedelje, odnosno do 8. aprila, kada će ući u kritičnu situaciju.

Stručnjaci Evropske komisije tvrde da čak i ako zvanična Atina posegne za fondovima socijalnog osiguranja i računima kompanija u državnom vlasništvu kako bi nastavila s isplatom plata, Grčkoj će 9. aprila doći na naplatu 465 miliona evra kredita kod Međunarodnog monetarnog fonda, što će, prema pisanju nemačkog lista, s teškoćom otplatiti.

Zvanična Atina je najavila da će do ponedeljka poslati Briselu listu planiranih reformi, s nadom da će one otključati poslednju tranšu pomoći u iznosu od 7,2 milijarde evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grčka 20. aprila ostaje bez novca

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2015

Grčka će 20. aprila ostati bez novca, osim ukoliko ne dobije novu pomoć od kreditora, izjavio je danas Rojtersu jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom..."Iako će biti teško, Grčka može da do 20. aprila izdrži bez pomoći zahvaljujući kratkoročnom zaduživanju od entiteta iz javnog sektora",...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.