Grci vraćaju Makedonce s granice

Izvor: RTS, 20.Jun.2012, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci vraćaju Makedonce s granice

Zbog novih makedonskih registarskih tablica na kojima je oznaka za državu MK, nekoliko makedonskih vozača tvrdi da im nije dozvoljen ulaz u Grčku. Grcima smetaju nalepnice sa međunarodnim kodom MKD i insistiraju ili da te nalepnice budu skinute, ili da se preko njih stavi nalepnica sa oznakom BJRM.

Nekoliko makedonskih vozača tvrdi da im nije dozvoljen ulaz u Grčku zbog novih makedonskih registarskih tablica na kojima je oznaka za državu MK, javili su makedonski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Pogranične službe, tvrde vozači za makedonske medije, zahtevale su da preko tog dela tablice stave nalepnicu na kojoj piše da Grčka ovu zemlji priznaje kao Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju (BJRM) a da sadržaj bude ispisan na grčkom i engleskom jeziku.

Iz Makedonskih pograničnih službi na dva prelaza na jugu zemlje, Bogorodica i Dojran, kažu da se dosad niko nije žalio na tretman grčkih vlasti i da je razlog za to možda što je mali broj automobila sa novim registarskim tablicama koji su prošli ove granične prelaze ka Grčkoj.

Ovo nije prvi put da grčke vlasti insistiraju na ovakvim nalepnicama preko oznake MK ili MKD.

Od osamostaljivanja Makedonije, grčkim vlastima smetaju nalepnice sa međunarodnim kodom MKD i insistiraju ili da te nalepnice budu skinute, ili da se preko njih stavi nalepnica sa oznakom FYROM, engleska skraćenica BJRM.

Atina i Skoplje su u sporu oko ustavnog imena bivše jugoslovenske republike koju Grčka ne priznaje pod nazivom Makedonija pošto se tako zove i severna grčka pokrajina.
Pogledaj vesti o: Nove tablice

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.