Grci u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi

Izvor: GdeInvestirati.com, 01.Jul.2015, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi

BEOGRAD - Kriza u Grčkoj ne može da zaobiđe Srbiju jer u našoj zemlji radi 250 grčkih firmi koje zapošljavaju više od 25.000 ljudi, tvrde sagovornici „Blica”.

Grčki penzioneri juče su satima očajni čekali u redovima ispred banaka uprkos činjenici da su vrata banaka zatvorena. Većina penzionera nema kartice i ne može da dođe do penzija.

Otkrivanje plana kojim bi EU sprečila širenje grčke krize na Rumuniju, Bugarsku i Makedoniju nametnulo je >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << pitanje kako će kriza uticati na Srbiju. Tim pre što se zna da u Srbiji samo četiri grčke banke zapošljavaju 5.000 ljudi i zauzimaju 15 odsto našeg ukupnog bankarskog tržišta.

Investicije

Grčka je Srbiji donela više od dve milijarde evra investicija. U 2013. ova zemlja je bila 12. najveći investitor u našoj zemlji. Prošle godine iz Srbije je u Grčku izvezeno robe za 125 miliona evra, a uvezeno za 229 miliona. Finansijski problemi u Grčkoj mogli bi da smanje izvoz Srbije, obore investicije, ali i da donesu nove otkaze i skuplje kredite.

Panika

Nikos Arvanites iz Komotina kaže za „Blic” da je Grčka u pravoj psihozi, da su građani napeti, a privrednici nervozni.

- Svuda je panika. Redovi su pred bankomatima, benzinskim pumpama, supermarketima... Masovno se kupuje mleko, testenina, a sve veći redovi se prave i pred apotekama. Na pumpama u Komotini već je nestašica goriva - priča ovaj urednik u „Komotini presu”.

Porez

Na ostrvu Skijatosu je istovremeno mnogo mirnije, tvrdi Mile Jeremić, Srbin koji ovde živi 20 godina.

- Građane najviše muči harač. Više se, recimo, isplati dati za kiriju nego imati svoj stan i plaćati porez. Skoro sam platio 308 evra na ime poreza na luksuz, i to za automobil „sitroen C5“ star 10 godina - kaže Jeremić za „Blic”, jedan od 7.000 Srba koji žive i rade u Grčkoj.

Bankrot

Profesor ekonomije Milojko Arsić kaže da bi Srbija najveći udarac osetila iz ugla grčkih investicija.

- Dublji problemi u Grčkoj bi značili da Srbija teško može očekivati nove investicije. Problem bi imale i grčke firme u Srbiji koje zavise od kapitala matica. U tom slučaju, bankrot njihove matice u Grčkoj bi značio i bankrot njene firme u našoj zemlji - ocenio je Arsić za „Blic”.

Ekonomista Vladimir Gligorov kaže da bi najveće posledice mogle da trpe grčke banke u Srbiji.

- Ključno je pitanje da li bi došlo do povlačenja štednje građana ili do prebacivanja novca iz banaka u Srbiji u grčke centrale. Takođe, kreditiranje građana i privrede moglo bi da bude skuplje i teže - ocenio je Gligorov za „Blic”.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.