Grci traže zabranu prodaje RTB Bor

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci traže zabranu prodaje RTB Bor

Beograd -- Grčka kompanija Mitilineos podnela je Trgovinskom sudu u Zaječaru predlog za uvođenje privremenih mera u RTB Bor, zbog duga od 65 miliona dolara.

Proknjižene obaveze RTB Bor zaključno sa 2007, iznose 408 miliona evra

Grci zahtevaju da se onemogući prodaja borskog kombinata bakra sve dok se ovoj firmi iz Atine ne vrati dug. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kako je "Novostima" potvrđeno u vrhu grčke kompanije, taj korak je usledio pošto je "Militineos" Arbitražnom sudu u švajcarskom Cirihu podneo tužbu protiv Srbije zbog duga od 17 miiona dolara i 4.000 tona bakra.

U međuvremenu, dug je sa kamatama dostigao 65 miliona dolara.

Menadžment RTB je sa "Mitilineosom" 1998. godine, za vreme sankcija, potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. Po tom dokumentu, Grci su za kupovinu rezervnih delova i obrtna sredstva uložili 17 miliona dolara, a u planu je bila i izgradnja nove topionice vredne 130 miliona dolara.

Uz to, "Militineos" je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umesto da se vrati Grcima, tokom 2.000 godine iskorišćeno je za isplatu plata radnicima basena, navode "Novosti".

Sredinom 2003. Grci su, kao način za prebijanje duga, predložili da preuzmu upravljanje u Topionici tako što bi oni imali pet, a RTB četiri člana upravnog odbora. To je načelno bilo prihvaćeno, ali se kasnije bez valjanog objašnjenja od toga odustalo.

U poslovodstvu RTB-a je "Novostima" potvrđeno da će menadžment te kompanije od Agencije za privatizaciju zatražiti da im prenese 10 miliona dolara, koliko je, na ime licitacione garancije za učešće na tenderu za prodaju "Bora”, položio austrijski "A-tek”. Taj novac bi bio iskorišćen za modernizaciju ovdašnjih rudarskih i metalurških postrojenja.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.