Grci stežu kaiš, ukida se 14. plata?

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 04.Mar.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci stežu kaiš, ukida se 14. plata?

ATINA - Grčka namerava da zavede nove mere štednje u očekivanoj vrednosti od 4,8 milijardi evra (6,5 milijardi dolara), tako što će dodatno smanjiti isplate bonusa zaposlenima u javnom sektoru i podići stopu poreza na promet na 21 odsto.

Premijer Jorgos Papandreu izjavio je juče da je zemlja u "ratnom stanju" i da se bori za nacionalni opstanak.

Nemci spasioci

Nemačka vlada intenzivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << radi na pronalaženju rešenja kojima bi mogao da se spreči državni bankrot Grčke. Prema navodima lista Bild, koji se poziva na vladine izvore, preksinoć je savezna kancelarka Angela Merkel održala poverljiv sastanak sa ministrom inostranih poslova Gidom Vesterveleom (Guido Westerwelle), ministrom privrede Rajnerom Briderleom (Rainer Bruederle) i predstavnikom ministarstva finansija.

Prevashodno se raspravljalo o tome da li i kakvu pomoć nemačka vlada može da stavi u izgled Grčkoj.

Mere za posrnule

Evropska komisija juče je nagovestila da će u budućnosti imati spremne konkretne mere za očuvanje stabilnosti 16 zemalja koje kao zajedničku valutu koriste evro i za sprečavanje problema poput sadašnje dužničke krize Grčke, koja predstavlja pretnju za čitavu evrozonu.

Predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da je u toku "intenzivna debata" o tome kako bi privrede evrozone mogle da spasu svoju članicu koja se nađe u opasnosti od bankrota, dodavši da ne može da iznese više detalja dok ne bude donesena konačna odluka, preneo je Tanjug pozivajući se na AP.

On je istakao i da bi EU trebalo da prati ekonomske pokazatelje svake države članice i da izda upozorenje ako neka zemlja "skrene s puta", što je moglo na vreme da ukaže i na probleme sa lošom prognozom grčkog privrednog rasta i rastućom zaduženošću te zemlje.

Grci svoje godišnje zarade primaju u 14 mesečnih isplata, gde se poslednje dve računaju kao praznični bonusi. Sindikati su rekli da bi ukidanje 14. plate bilo ravno "objavi rata". U dramatičnom govoru svojim socijalističkim poslanicima, Papandreu je rekao da će svi Grci morati da prihvate bolne žrtve. Opomenuo je na "katastrofalne" posledice ako zemlja ne bude mogla da se zadužuje na međunarodnom tržištu po nižim kamatnim stopama.

Sindikati su snažno napali mere. "Brisel traži kresanja i vlada ne radi ništa da ih zaustavi. Naterati penzionere da plate za krizu je sramota," izjavio je Panajotis Vavojios, predsednik sindikata penzionera javnog sektora.

Oko 200 penzionera demonstriralo je juče u centru Atine uzvikujući "Pare za bogate, a ništa za nas." Sindikati zaposlenih u javnim službama najavili su svoj treći generalni štrajk za 16. mart.

Grčka je već zamrznula zapošljavanja u javnom sektoru i podigla poreze na gorivo, cigarete i alkohol kao deo šireg plana štednje koji treba da izvuče zemlju iz teške finansijske krize.

Grčka kaže da želi da joj EU pomogne da pozajmi novac po nižim kamatama, ali su evropski zvaničnici ostali čvrsto na zahtevu da Atina prvo mora da popravi svoje finansije.

Grčki državni dug je dosegao 300 milijardi evra (405 milijardi dolara). Atina planira da pozajmi oko 54 milijarde evra ove godine i do sada je uspela da skupi oko 13 milijardi.

Vlada je obećala da će smanjiti budžetski deficit sa rekordnih 12,7 odsto bruto nacionalnog dohotka 2009. godine na 8,7 procenata ove, ali mnogi ekonomisti drže da je taj plan nerealan.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.