Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2021, 20:20

Grci se iskupili za blamažu u Njukaslu, Larkin doneo Turskoj prvu pobedu

Favoriti u grupi B konačno proradili

Šokirali su košarkaši Grčke i Turske prvog dana kvalifikacija za Mundobasket. Heleni su pretrpeli poraz od Velike Britanije, Turska je pala u Minsku. U drugom kolu uspeli su da se vrate na nulu. Grčka je u Solunu bila bolja od Belorusije (77:67), dok je Turska predvođena Šejnom Larkinom tukla >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Britance (84:67).

Izabranici Sotirisa Manolopulosa su se tako donekle iskupili za blamantan poraz u Njukaslu od pre par dana. Prvi put posle 1984. godine su izgubili od Velike Britanije. Uspeli su da se uzdignu, iskoriste greške Belorusa i upišu prvu pobedu u kvalifikacijama za planetarnu smotru.

Nisu Grci ni danas bili preterano impresivni. Izgubilli su borbu u skoku, ali su pametno koristili greške rivala. Košarkaši Belorusije su izgubili čak 17 puta loptu, a Grčka je iz njihovih grešaka ubacila više od četvrtine poena (21).

Pobednički sastav su sa po 14 poena predvodili Dimitrios Agravanis (7sk) i Leonidas Kaselakis. Pola koša manje dodao je Kostas Gotikas, dok je dvocifren sa 12 poena bio i Mihail Luncis.

Kod Belorusije po 17 poena su ubacili Bližnjuk i Maksim Salaš, dok je bivši centar Partizana Artsjom Parahovski postigao 15 uz isto toliko skokova. Dvocifren sa 11 poena bio je i Andrej Stabruski.

I dok se Grčka na startu brukala u Engleskoj, Turska je pala u Minsku. Ipak, dobila je veliku pomoć u međuvremenu, pa je u Sinan Erdem Areni upisala prvu pobedu (84:67).

Nije sve krenulo po loju za pulene Orhuna Enea, s obzirom da su pobedom nad Helenima motivisani Britanci dobili prvi kvartal sa 23:16. Ipak, predvođeni naturalizovanim bekom Anadolu Efesa Šejnom Larkinom, Turci su zaigrali daleko bolje, pa su do poluvremena poravnali rezultat.

Po povratku sa velikog odmora su nastavili u istom ritmu, pa su na poslednji odmor otišli sa šest poena viška, a onda ubrzo u poslednjem kvartalu napravili ključnu seriju i rešili pitanje pobednika u Istanbulu.

Larkin je susret okončao sa 22 poena i osam asistencija (indeks 30). Odličan je bio i njegov saigrač iz Efesa Bugrahan Tundžer sa 17 poena i 12 asistencija. Krilni centar Fenerbahčea Metedžan Birsen je dodao 11 uz čak 12 skokova. U selekciji Velike Britanije istakao se Den Klark sa 17 poena, dva manje dodao je Gabrijel Olaseni (9sk), dok je Tarik Filip ubacio 14.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Nedelja

Grčka - Belorusija 77:67

/Agravanis 14 - Bližnjuk, Salaš 17/

Turska - Velika Britanija 84:67

/Larkin 22 - Klark 17/

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.