Grci sa Krfa u poseti Nišu povodom obeležavanja 100 godina Velikog rata

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2018, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci sa Krfa u poseti Nišu povodom obeležavanja 100 godina Velikog rata

NIŠ

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata danas su gosti Niša članovi udruženja Grčko-Srpskog prijateljstva”Agios Mateos” sa ostrva Krf.

Za njih je u Gradskoj kući priređen prijem na kome im je gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovski poželela dobrodošlicu.

“ Grčku I Srbiju vežu neraskidive veze pune poštovanja I bratske ljubavi koje treba negovati na svaki način da bi dugo trajale “ rekla je Mitrovski koja je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na događaje iz “Prvog svetskog rata I tragediju koja je zadesila srpski narod kao I pomoć I gostoprimstvo ljudi sa Krfa koji su prigrlili srpsku vojsku “ O odnosu srpskog I grčkog prijateljstva svedoći I postojanje srpske kuće na Krfu u kome se nalazi muzej “Srbi na Krfu od 1916. -1918.godine .

Gradska većnica Jelena Mitrovski zahvalila se predstavnicima Udruženja grčkih potomaka iz Niša  koji svake godine organizuju pokloničko putovanje na Krf kako bi se poklonili senima srpskih ratnika I kako je rekla Mitrovski  na taj način “ podižu nivo tradicije I poštovanja ova dva naroda.

 “ Mnogo je stvari koje vezuju grčki I srpski narod. Spaja nas istorija, vera, veže nas podatak da smo poslednjih 700 godina prijatelji. Posebno nas vežu poslednjih 100 godina koliko je narod sa Krfa uz srpski narod. Srbi su nazvali Krf ostrvom spasa. Za nas je Srbija druga naša domovina “ rekao je  Kostas Andreotis , član Društva grčko- srpskog prijateljstva sa Krfa.

“ Ovo udrženje zvanično postoji od 2014. godine. Grčko srpsko prijateljstvo širi taj pozitivni nacionalizam , što grčki što srpski. Bavimo se time da našu decu nadahnemo pozitivnim srpskim I grčkim nacionalizmom, da životu znaš ko si, šta si I da ceni to. Večeras će se u niškom Domu vojske pokazati deo te grčke, krfske ljubavi koje možete osetiti I ovde, ali najveći je doživljaj kada to doživite na Krfu.   i Željko Popović predsednik Krfskog društva grčko – srpskog prijateljstva koje se nalazi na Krfu.

U Domu vojske u Nišu večeras će biti održan zajednički koncert folklornog ansambla Centra za tradicionalnu kulturu i duhovnost “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša, gostujućeg ansambla udruženja grčko-srpskog prijateljstva “Agios Mateos” iz istoimenog mesta na ostrvu Krf i hora “Učiteljska lira” iz Niša. Organizator koncerta je Udruženje grčkih potomaka „Grčka svetlost“ iz Niša, uz saradnju gradskih udruženja koja neguju slobodarske tradicije

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Prijem za Udruženje grčko-srpskog prijateljstva sa Krfa

Izvor: JuznaSrbija.info, 18.Mar.2018, 12:26

Povodom 100-godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u Nišu gostuje Udruženje Grčko-srpskog prijateljstva ’’Agios Mateos’’ sa Krfa...Za njih je juče u Gradskoj kući upriličen prijem i najavljen koncert kulturno umetničkog i horskog društva sa Krfa večeras u Domu Vojske sa početkom...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.