Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci prekinuli pregovore sa Turcima na Kipru

U vladi u Nikoziji optužuju tursku stranu zbog provokativnih poteza u sporu oko nalazišta nafte i gasa u istočnom Sredozemlju

Kipar je opet na početku: pregovori Grka i Turaka o ponovnom ujedinjenju tog mediteranskog ostrva prekinuti su na neodređeno vreme.

„Predsednik (Nikos Anastasijades) prekinuo je pregovore zbog agresivnih i provokativnih poteza turske strane koja je odlučila da počne podvodna istraživanja nafte i gasa u našoj ekonomskoj zoni. To je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suprotnosti sa međunarodnim pravom i ugrožava suverenitet Republike Kipar”, saopštio je predstavnik za štampu vlade u Nikoziji.

Ranije dogovoreni susret predsednika Anastasijadesa i lidera kiparskih Turaka Derviša Eroglua, koji je trebalo da se održi ove sedmice, odmah je otkazan. U ovom času nije jasno kada će biti nastavljeni pregovori koji se godinama vode pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Republika Kipar – članica Ujedinjenih nacija i Evropske unije – nedavno je počela podvodna istraživanja nafte i gasa u svojoj ekonomskoj zoni u jugoistočnom Sredozemlju. Na tim poslovima uveliko rade italijanski ENI i firma iz Južne Koreje „Kogas”. Prva otkrića su potvrdila da se tu kriju velika nalazišta petroleja.

To je bio znak za uzbunu na severu podeljenog ostrva, gde su tamošnji Turci proglasili državu, koju je dosad priznala samo Ankara. Oni smatraju da ta prirodna bogatstva pripadaju i njima. U znak podrške „braći” na ostrvu, Ankara je odlučila da u sporne vode Mediterana uputi svoj istraživački brod koji će obezbeđivati dva vojna broda. Turska je najavila i da će bojkotovati strane kompanije koje na tim poslovima sarađuju sa vladom Republike Kipar.

„To je diplomatija topovnjača koja ugrožava stabilnost u regionu”, kažu u Nikoziji koja je o najnovijoj krizi u pregovorima upoznala EU i UN.

Na severu Kipra i u Ankari kritikuju potez Nikozije.

„Odluka (predsednika Anastasijadesa) da suspenduje pregovore potvrđuje da grčka strana nije iskrena u traženju mira na ostrvu”, kaže lider kiparskih Turaka Derviš Eroglu.

Specijalni izaslanik UN za Kipar Espen Bart Ejde pozvao je dve strane da budu odgovorne kako bi se izbegla dalja eskalacija zategnutosti na ostrvu.

„Ja nikoga ne mogu da nateram da pregovara, ali ću u odvojenim kontaktima sa liderima dve zajednice pokušati da obezbedim nastavak dijaloga”, izjavio je norveški diplomata posle odluke Nikozije.

Kipar je podeljen pre 40 godina posle vojne intervencije Ankare koja je na taj način sprečila, kako se tvrdi, ujedinjenjeKipra i Grčke u kojoj je u to vreme na vlasti bila vojna hunta. Turska od tada na ostrvu drži 40.000 vojnika.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju ostrva, koji se s prekidima decenijama vode pod pokroviteljstvom UN, još nisu odmakli od starta. Dve strane ne mogu da nađu zajednički jezik o mnogim spornim pitanjima: ovlašćenjima buduće zajedničke države, povraćaju otete grčke imovine, nepoznatoj sudbini nestalih lica, kao i statusu Turaka koji su se u međuvremenu iz Anadolije doselili na sever ostrva. Vlada u Nikoziji insistira da Ankara povuče svoje vojnike sa Kipra.

V. Lalić

objavljeno: 11.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.