Grci povlače novac iz banaka

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci povlače novac iz banaka

Do izbora na čelu grčke vlade predsednik Vrhovnog upravnog suda Panajotis Pikramenos

Od našeg dopisnika

Atina – Do novih grčkih izbora 17. juna na čelu privremene vlade biće predsednik Vrhovnog upravnog suda Panajotis Pikramenos, odlučeno je juče na sastanku predsednika Grčke Karolosa Papuljasa sa partijskim liderima, koji u četiri pokušaja nisu uspeli da sami formiraju vladu.

Ni jučerašnji skup, koji je imao više formalni karakter >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer je reč o tehničkoj jednomesečnoj vladi, nije prošao bez neslaganja. Ideja da „posao” nastavi bivši premijer Lukas Papadimos je odbijena, slično su prošle i druge kandidature pa se pribeglo slovu ustava koji u takvim situacijama predviđa da je predsednik dužan da imenuje tehničkog premijera iz redova predsednika tri najviša suda u zemlji – Vrhovnog upravnog, Vrhovnog građanskog i Vrhovnog krivičnog suda, odnosno Suda revizora.

Tako je 184. grčki premijer od 1822. godine postao Panajotis Pikramenos, iskusni pravnik i dugogodišnji advokat u Atini i Parizu koji je javno pravo magistrirao na Pariskom univerzitetu. Do kraja nedelje treba da bude formirana vlada u potpunosti kao i parlament kako bi se nastavilo normalno funkcionisanje zemlje.

Poslednji događaji kao i odluka da se ide na nove izbore na kojima Koalicija demokratske levice Siriza, prema svakodnevnim anketama, uživa najveću popularnost, izazvala je komešanje na berzama ali i u samoj Grčkoj. Jučerašnji sastanak Papuljasa sa partijskim liderima počeo je upravo informacijom da građani masovno povlače štednju iz domaćih banaka.

Prema saopštenju guvernera Centralne banke Grčke, od ponedeljka je sa računa podignuto gotovo 700 miliona evra. Guverner Jorgos Provopulos tvrdi da zasad nema razloga za paniku ali da bi situacija mogla da se promeni i postane dramatična jer su mogućnosti banaka da reaguju sve manje. Nema panike kakva je bila u aprilu 2010. kada je u kratkom roku iz banaka pokupljeno osam milijardi evra.

----------------------------------------------

Turoperatori osluškuju poteze Atine

Berlin – Evropske turističke agencije pripremaju se za mogući izlazak Grčke iz zone evra, budući da su zbog nesloge političkih lidera raspisani novi izbori za jun, prenosi Tanjug. Britanska turistička grupa „Tomas Kuk” saopštila je da Grčka i dalje ostaje jedna od njihovih glavnih „meta” i da kompanija u tesnoj saradnji sa hotelima i snabdevačima pokušava da se pripremi za situaciju u kojoj bi Grčka eventualno napustila evro. Pojedini ekonomisti smatraju da bi odmor u Grčkoj, ako se napusti evro, mogao biti čak i jeftiniji, a time i privlačniji nego sada, pošto će nova valuta posle prihvatanja brzo izgubiti na vrednosti.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 17.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.