Grci i Makedonci prvi put o roku za rešenje spora oko imena

Izvor: N1 televizija, 12.Apr.2018, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci i Makedonci prvi put o roku za rešenje spora oko imena

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, objavili su posle sastanka u Ohridu novi napredak u pregovorima u sporu oko naziva Makedonije i da su prvi put razgovarali o vremenskom okviru za rešenje.

"Prvi put smo razgovarali o vremenskom okviru i koracima ako se postigne rešenje, i o implementaciji", rekao je Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kocijasom, posle tročasovnih pregovora u vili makedonske vlade u Ohridu.

Dimitrov >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je istakao da su razgovarali o svim pitanjima koja predstavljaju razliku oko naziva Makedonije i da u deli ima napretka jer su ta pitanja "sazrela", a da o delu još postoje razlike.

"Ovo je bio razgovor bez nadmudrivanja, s velikim razumevanjem za potrebe drugog. Razgovarali smo o svim pitanjima koja prave razliku u sporu oko naziva. Naš glavni izazov je kako glavne brige dve strane da sastavimo i da nađemo kombinaciju koja će da obezbedi rešenje", rekao je Dimitrov.

Po njegovim rečima, istovremeno kada i ministri, odvojeno su razgovarale visoke diplomate dve zemlje, koje su na osnovu napretka u Beču pre destak dana, praktično usaglasile tekst o budućoj saradnji dveju strana u raznim oblastima.

Diplomate su, dodao je, radili i na tekstu o sprečavanju "iredentizma" sa obe strane, i na "preambularnim paragrafima" budućeg bilateralnog sporazuma.

Dimitrov je rekao da će on i Kocijas o današnjim razgovorima informisati svoje premijere i istakao da se proces nastavlja i da će se s Kocijasom ponovo sastati narednih dana.

Grčki ministar spoljnih poslova je potvrdio da je napravljen napredak i na nivou ministara, i radnih grupa dva ministarstva.

"Postoji napredak. Ostaje manje tema za rešavanje, ali su to najteže teme. Danas smo napravili pozitivan korak i nadamo se da ćemo postići da teški problemi postanu lakši", rekao je Kocijas.

Grčki ministar je ponovio da on i Dimitrov nastoje da reše probleme koji su nastali u prošlosti, a koje su drugi izazvali.

Kocijas je najavio da će se s Dimitrovom ponovo sastati 3. i 4. maja u Solunu, kao i 11. i 12. maja na skupu na kojem će se diskutovati o budućnost Evrope.

Današnji sastanak u Ohridu je bio treći Kocijasa i Dimitrova u poslednjih 20 dana. Oni su prethodno o rešavanju spora oko naziva Makedonije razgovarali 30. marta u Beču.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije njenog severnog suseda na istoimenu grčku pokrajinu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.