Ostvaren je napredak, ali ima još teških pitanja

Izvor: B92, 12.Apr.2018, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ostvaren je napredak, ali ima još teških pitanja"

Šefovi diplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov razgovarali su u Ohridu o rešavanju pitanja imena Makedonije.

Nakon sastanka su saopštili da još uvek ostalo nerešeno nekoliko složenijih pitanja.

Zato će, kazali su novinarima, razgovore nastaviti 4. i 5. maja u Solunu.

Dimitrov je ocenio da je razgovor sa grčkim kolegom bio "otvoren i iskren", da je razgovarano o svim pitanjima vezanim za spor u vezi sa imenom Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali da u delu pitanja ipak postoje razlike.

"Rrazgovarali smo o pravnom okviru i koracima koji će nas dovesti do rešenja, kao i kako će to rešenje biti primenjeno", rekao je Dimitrov.

Za današnji dijalog je rekao da je vođen sa velikim razumevanjem potreba obeju strana, te problemu kako ujediniti, kako je rekao, zabrinutost obeju zemalja i načinima kako to prevazići.

Dimitrov je rekao da će o ovom razgovoru obavestiti premijera Zorana Zaeva, te da će proces biti nastavljen u narednom periodu kada je planiran još jedan bilateralni sastanak sa Kocijasom, preneli su makedonski mediji.

Kocijas je potvrdio da će dijalog biti nastavljen u Solunu, 4. i 5. maja.

On je rekao da je u rešavanju spora u vezi imena Makedonije postignut napredak, posebno po pitanju marginalizacije iredentizma.

Prema rečima Kocijasa, ostalo još nekoliko pitanja, koja su, kako je ocenio, i najteža.

"Sastaćemo se i od 11. do 12. maja, kada ćemo razgovarati o budućnosti Evrope", rekao je Kocijas uz ocenu da je danas učinjen pozitivan korak, korak za koji se, kako je rekao, nadaju da će uspeti da ublaži čak i najteže razlike.

Trude se, kazao je, da reše probleme koji se odnose pre svega na prošlost, kao i da najteže probleme pretvore u lakše.

Inače, razgovori Kocijasa i Dimitrova su trajali tri sata i održani su u okviru dijaloga o novom imenu Makedonije, koji se inače vodi uz posredovanje izaslanika UN Metjua Nimica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.