Grci godišnje daju 787 miliona evra na mito

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 03.Mar.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci godišnje daju 787 miliona evra na mito

BERLIN - Domaćinstva u Grčkoj prošle godine su dala 787 miliona evra za podmićivanje, tvrdi međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije sa sedištem u Berlinu Transparensi internešenel (Transparency International - TI).

Prema navodima iz još neobjavljene studije koje prenosi nemački dnevnik Velt (Die Welt), u proseku je svaki građanin Grčke prošle godine za podmićivanje u javnim službama dao 1.355 evra.

Taj novac je otišao za brže izdavanje vozačkih ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << građevinskih dozvola, za obezbeđivanje bržeg prijema u bolnicu ili da bi u poreskim uredima bile napravljene povoljnije poreske prijave.

Svaki Grk je u proseku dao prošle godine još 1.671 evro godišnje za podmićivanje u privatnom sektoru - lekarima, advokatima ili bankarima.

Kako je izračunao Transparensi, građani Grčke godišnje državne službenike korumpiraju sa 462 miliona i privatni sektor sa 325 miliona evra.

Mere štednje

Izgledi Grčke da dobije pomoć od zemalja predvođenih Nemačkom mogli bi da budu značajno smanjeni ako pre sastanka premijera Jorgosa Papandreua i nemačke kancelarke Angele Merkel, zakazanog za 5. mart, ne ispuni zahtev Evropske unije da pooštri mere štednje.

Komesar EU za monetarna pitanja Oli Ren izjavio je u Atini da Grčka "u narednih nekoliko dana" mora da objavi nove mere za smanjenje velikog budžetskog deficita, kako bi ublažila zabrinutost zvaničnika Unije da je trenutni plan štednje nedovoljan, prenela je agencija Blumberg.

Lideri EU žele da Grčka preduzme više nego što je dosad obećala kako bi oni mogli da opravdaju eventualni paket pomoći toj zemlji kod svojih poreskih obveznika i političkih protivnika, koji tvrde da Grčku ne bi trebalo "izvlačiti iz problema" zato što je živela iznad svojih mogućnosti.

Vlada u Atini mora da prikupi više od 20 milijardi evra za isplatu obveznica koje dospevaju u aprilu i maju. Napori premijera Papandreua da ispuni zahteve EU nailaze na poteškoće u vidu štrajkova, pogoršanja ekonomske prognoze i viših troškova pozajmljivanja, prenosi Tanjug.

Među merama za štednju koje je predložila EU se nalaze novo povećanje poreza na gorivo, poreza na prodaju, kao i poreza na luksuz, koji bi obuhvatao automobile i jahte.

Grčka vlada bi takođe dodatno mogla da poveća porez na alkohol i duvan i da ukine "četrnaestu platu", odnosno iznos koji radnici dobijaju dvaput godišnje, a jednak je mesečnoj plati.

Šef TI za Grčku Konstandinos Bakuris je rekao za dnevnik Velt da u istraživanje uopšte nije bila uključena "stvarno velika korupcija na državnom i privrednom nivou koja je široko rasprostranjena" i podsetio na korupcionaški skandal nemačkog koncerna "Zimens" (Siemens) u Grčkoj.

Grčka je u teškoj finansijskoj krizi, pošto je njen budžetski deficit dostigao skoro 13 odsto vrednosti bruto društvenog proizvoda. Korupcija i nedovoljna aktivnost pravosuđa za njeno suzbijanje važe za uzroke te krize.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.