Grci blokirali ministarstva (FOTO)

Izvor: B92, 29.Sep.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci blokirali ministarstva (FOTO)

Atina -- Grupa od nekoliko stotina građana blokirala je jutros ulaze ministarstva finansija kao i još nekoliko ministarstava u Atini.

Blokada je usledila uoči početka pregovora sa "evropskom trojkom" o davanju novog kredita Grčkoj kako bi se izbegla finansijska paraliza zemlje.

Grupa protestanata je rekla policiji da želi da spreči ministra finansija Evangelosa Venizelosa da održi sastanak sa inspektorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nezadovoljni građani su, takođe, blokirali ulaze i ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, zdravstva i poljoprivrede.

Kako su izgledala blokirana ministarstva i današnji protesti u Atini pogledajte u Galeriji

U vodećoj sindikalnoj konfederaciji zaposlenih u javnom sektoru ADEDY su istakli da je ovaj protest organizovan uoči dolaska "trojke" u Atinu koja treba da oceni "varvarske mere" kojima su uvedeni novi porezi na nepokretnosti, smanjenje plata i radnih mesta i povećanje drugih poreza.

Parlament je u utorak uveče usvojio nove mere štednje što su finansijske institucije postavile kao preduslov za dobijanje nove tranše kredita od osam milijardi evra kako bi se izbegao bankrot zemlje.

MMF i evropske finasijske institucije su sredinom godine odobrile Grčkoj "paket pomoći" od 110 milijardi evra, ali je dodela zajmova uslovljena još oštrijim merama štednje, što je izazvalo oštre proteste građana i sindikata.

Kako su izgledala blokirana ministarstva i današnji protesti u Atini pogledajte u Galeriji

Zaposleni u javnom prevozu u Atini već danima ne rade, dok vodeći sindikati u javnom i privatnom sektoru za početak oktobra najavlju opšti štrajk.

Papandreu kod Sarkozija traži rešenje

Premijer Grčke Jorgos Papandreu sastaće se u petak u Parizu sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem.

Na sastanku će biti "razmotrena situacija kroz koju sada prolazi Grčka" koja je sve bliže bankrotu, sem ukoliko ne dobije neophodnu sledeću tranšu međunarodnog zajma za spasavanje.

Sledećeg meseca, naime, presušuju rezerve te zemlje za isplatu plata i penzija, a puštanje sledeće tranše od osam milijardi evra iz prošlogodišnjeg zajma Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 110 milijardi evra, kojem najveći doprinos daju Francuska i Nemačka, odloženo je usled kašnjenja Atine u sprovođenju reformi.

Papandreu je u utorak održao sličan sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu na kojem su razmotreni planovi Atine za reformu oslabljene grčke ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.