Gradska slava obeležena liturgijom u Tijabarskoj crkvi i litijma kroz grad

Izvor: juGmedia, 28.Avg.2018, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska slava obeležena liturgijom u Tijabarskoj crkvi i litijma kroz grad

Povodom gradske slave Uspenija Presvete Bogorodice ili Velike gospojine, episkom niški Arsenije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u istoimenom hramu u Tijabari, a potom je su litije prošle ulicama do uprave grada Pirota ispred koje je rezan slavski kolač.

Posle sečenja slavskog kolača, građanima se besedom obratio episkop Arsenije.

Ovaj veliki i mirni praznik uspenija presvete Bogorodice slavimo danas, a koji naši braća Grci nazivaju letnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << vaskrsom, zato što zapravo slavimo njeno vaskrsenje, ustajanje iz groba i priduženje sinu njenom u carstvu nebeskom. Zato je mi nazivamo vratima nebeskim, zlatnom kapijom kroz koju je došao Gospod i spasitelj naš Isus Hristos”, kazao je vladika.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je takođe čestitao građanima slavu, zhvališivsi se episkopu niškom.-

Voleo bih da svi mi na ličnom, profesionalnom i porodičnom planu svake godine napredujemo, da svake godine Pirot napreduje. Izabrali smo veliku slavu za naš grad i nadam se da će nas i ubuduće majka božja štititi i da ćemo svake godine biti zadovoljniji i srećniji i još mnogo godina proslavljati ovu slavu. Čestitam vam ove praznične dane i vaša”, istakao je Vasić, posebno prvacima čestitajući polazak u školu 3. septembra.

Gradska slava u Pirotu obnovljena je pre 11 godina. Ispred zgrade Gradske uprave je danas za građane organizovan prigodan  kulturn -umetnički program u kome su učestvovali Crkveni hor Sveti Jovan Zlatousti i Folklorni ansambl Doma kulture.

Posle službe i prigodnog programa gradonačelnik Pirota je priredio prijem za episkopa niškog gospodina Arsenija.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.