Grad betona - život u skloništu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2014, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad betona - život u skloništu

Ako želite saznati više o gradu, pogledajte njegove zidove, kaže jedan grčki grafit. Prava slika i prilika ove mudrosti je siromašni izraelski gradić Sderot u pustinji Negev. Od Gaze ga deli svega nekoliko kilometara i više od pola veka nerešivog sukoba te stalno plaća svoj zlehudi geografski i politički položaj. Od 2001. godine na njega je palo 8.600 raketa, koje je ispalio Hamas. Najviše je na udaru bio pre nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godina kada je Izrael krenuo u invaziju na Gazu, a Sderot platio protivnapad.

 

Iako izraelska vojska ima najsavremeniju opremu za uništavanje raketa, Sderotom se često prolama sirena za uzbunu, a 25.000 stanovnika ovog gradića ima 15 sekundi na raspolaganju da stigne do skloništa. Stoga stanovnici Sderota nisu dužni da vezuju pojas u automobilu, a duž puteva i širom grada načičkana su podzemna skloništa. Ima ih više od 200.

 

Rok terapija

Mladi muzičari koriste često neka od gradskih skloništa kao rok klubove, a o njima je snimljen i dokumentarni film "Sderot: rok u crvenoj zoni".

 

Mnoge zgrade imaju metalne roletne i krovove od armiranog betona. Stoga su mnoga skloništa obojena idiličnim prizorima prirode ispisana grafitima, a u jednom školskom dvorištu dugačka betonska cev, koja služi kao sklonište, pretvorena je bojama u žuto-narandžastu gusenicu. Mnoga deca pate od posttraumatskog stresa, pa grad ulaže u kreativne umetničke programe, kao što su muzika, pisanje ili slikanje u skloništima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.