Govorili su da je moj vokal čudan

Izvor: Politika, 30.Jun.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govorili su da je moj vokal čudan

Novi album sam nazvala „Resurrection”, jer ta reč (vaskrsenje) simboliše mnogo toga u mom životu, a i moje ime na grčkom znači baš to

Veoma sam uzbuđena što pevam u Beogradu – poruka je američke pevačice Anastazije (46), koja će večeras održati prvi koncert na ovim prostorima, u „Kombank areni”. Pevačica moćnog glasa je prošle godine, posle pauze uzrokovane velikim zdravstvenim problemima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objavila povratnički album, koji je simbolično nazvala „Resurrection”. Novo, sedmo studijsko izdanje ove Amerikanke, koja je do sada prodala više od 85 miliona albuma, pratile su pozitivne ocene kritike i publike. Anastazija, koja je u karijeri dugoj više od dve decenije, delila scenu sa Pavarotijem, Eltonom Džonom, Erosom Ramacotijem, Selin Dion, sastavom „Džamirokvaj” i oprobala se u svim žanrovima, od roka, preko popa, do soula i R&B-ja, odmah je krenula na svetsku turneju, u okviru koje će se pojaviti i pred srpskim obožavaocima. A pred koncert, u razgovoru za naš list, publici je poručila:

– Moj šou će biti ispunjen starim i novim pesmama, rok pesmama, zabavom, smehom, i muzikom uživo! Obožavam koncerte, obožavam da pevam za publiku i radujem se što ću to nastaviti da činim još dugovremena.

Prošle godine objavili ste prvi „originalni” album posle pet godina, pa kakav je osećaj bio vratiti se na scenu?

S jedne strane, bila sam nervozna, a s druge veoma uzbuđena pred objavljivanje novog materijala. Uradila sam prethodno album rok obrada, koji sam nazvala „It’s A Man’s World” i koji je ponovo pobudio moju ljubav prema rok i soul muzici i izvođenju uživo. Na neki način me je okuražio da guram dalje u vremenu kada ovi stilovi nisu baš tako popularni u muzici.Album sam nazvala „Resurrection”, jer ta reč (vaskrsenje) simboliše mnogo toga u mom životu, a i moje ime Anastazija na grčkom znači baš to...

Poslednjih godina imali ste mnogo zdravstvenih problema. Dva puta ste se borili sa rakom dojke, otvoreno pričajući o kanceru i masektomiji. Da li ste se katkad osećali bespomoćnom, mislećizašto se baš meni ovo dešava?

Naravno, bilo je mnogo takvih trenutaka tokom svih tih borbi. Upravo zato što sam javna ličnost, imam obavezu da ispričam svoju priču, da objasnim čitav proces, da upoznam sve sa time kakva je borba u pitanju… Čini mi se da je ta moja priča urodila plodom, jer pre nego što mi je prvi put dijagnostikovan rak dojke, na to se tada gledalo kao na nešto što je sramota, i niko nije hteo da govori o tome.

Vaš debi album „Not That Kind” objavljen je pre 15 godina. Da li vas je zatekao ogroman komercijalni uspeh tog izdanja i pesme „Im Outta Love”, koja je bila jedan od najemitovanijih singlova?

Kako nije! Imala sam tada 30 godina i bila sam na ivici da odustanem od pevanja i muzičke karijere. Zato, kada je album konačno napravljen, nisam imala ama baš nikakva očekivanja…

Mediji su vas tada nazvali „sićušnom damom velikog glasa” i „belom ženom sa crnačkim vokalom”...

Bili su to divni komplimenti, pogotovo što sam do tada bila suočena sa komentarima poput: „tvoj vokal je tako čudan”, ili „previše pevaš iz duše”… Bilo je tako prijatno i osvežavajuće konačno čuti nešto pozitivno.

Još od debi albuma uživate ogromnu popularnost u Evropi, na Dalekom istoku, u Australiji…ali nikad niste uspeli da se nametnete na rodnom američkom tržištu. Kako to objašnjavate?

Zaista ne umem to da objasnim. Uostalom, odustala sam odavno od pokušaja da to shvatim. Prosto, blagoslovena sam što u mnogim drugim delovima sveta publika uživa u mojoj muzici.

Kada se osvrnete na svoju karijeru, na koji trenutak ste najviše ponosni?

Pevanje sa mamom na sceni 2009. godine. Bilo je to ostvarenje sna!

Jelena Koprivica

-----------------------------------------

Muškarci i danas dominiraju u muzici

Anastazija smatra da muzičkim tržištem vladaju muškarci i zato je odlučila da na albumu „It’s a Man’s World” iz 2012. godine obradi „muške pesme”, poput istoimene numere Džejmsa Brauna ili „Back in Black” benda „AC/DC”:

– Te rok pesme, koje odavno imaju legendarni status, kao da su rezervisane samo za muškarce, koji i danas dominiraju u muzici. Zato sam poželela da ih donesem na ženski način, svojim glasom. I ta ploča mi je pomogla da ponovo „uspostavim vezu” sa svojim prepoznatljivim rok zvukom.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.