Izvor: B92, 17.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica revolucije protiv hunte

Atina -- Tri policijaca su lakše povređena u sukobu s demonstrantima, dok je 11 demonstranata privedeno u Atini tokom obeležavanja protesta protiv "diktature pukovnika".

Grčka policija za razbijanje demonstracija danas je bacala suzavac da rasturi demonstrante ispred američke ambasade u Atini koji su policiju gađali kamenjem i molotovljevim koktelima. Oštećene su dve banke u centralnom delu Atine, kao i nekoliko automobila.

Oko 10.000 simpatizera i pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacija i partija levice okupilo se danas u Atini u znak obeležavanja pobune studenata protiv takozvane "diktature pukovnika", 17. novembra 1973. godine.

Ta vojna diktatura je vladala od 1967. do 1974. godine.

Centar Atine bio je zatvoren za saobraćaj i bilo je raspoređeno oko 8.000 policajaca za obezbeđivanje marša koji se tradicionalno održava svake godine ispred američke ambasade.

Na današnji dan 1973. godine, najmanje 44 osoba je ubijeno u pobuni studenata protiv vlasti.

Studenti su 1973. godine bili nezadovoljni što je Vašington podržavao tadašnju vojnu huntu.

Okupljeni, iako je danas padala kiša u grčkoj prestonici, nosili su razne transparente sa porukama kao "'Ne' imperijalističkim intervencijama i konkurenciji industrija naoružanja".

Neki su se solidarisali sa grčkim zatvorenicima koji štrajkuju glađu od početka novembra. Oko hiljadu zatvorenika štrajkuje glađu tražeći bolje uslove u zatvorima.

Ambasade, ministarstva, univerziteta i sedišta stranih kompanija, često mete molotovljevljih koktela, svake godine su posebno obezbeđeni zbog potencijalnih napada.

Prethodnih dana, u svim univerzitetskim gradovima u toj zemlji gomile cveća položene su na mesto gde su tenkovi razbijali kolone mladih demonstranata.

Tačan broj poginulih studenata do danas je ostao tajna.

Veruje se da je desetine studenta i civila poginulo i povređeno samo u jurišima i unakrsnoj razmeni vatre s vojskom.

Bivši student Mark Balauras seća se svoje uloge u studentskoj pobuni i rušenju vojne diktature u Grčkoj 1967. godine. On kaže da slike mogu ostariti i požuteti, ali sećanja nikada ne blede.

"14. februara bila je prva okupacija Politehničkog fakulteta. Bilo je mnogo ljudi, zaista mnogo. Naš fakultet imao je udela u politici i to je razlog zašto je hunta upala. Bila je to policijska invazija na studente. Uhapšeno je nas jedanaest. Bili smo na velikom iskušenju", priča Balauras.

Javna okupljanja više od troje ljudi bila su zabranjena. Nije bio tolerisan ni izgled nalik tada popularnim Bitlsima, kao ni duge kose i hladni pogledi.

Međutim, 1973. tadašnji studenti, uglavnom ekonomskog fakulteta, ali i njihove kolege odlučili su ponovo da ustanu protiv hunte. Balauras je tada bio uhapšen čime je dobio svoje mesto u istoriji Grčke.

"Bio sam jedini kojeg je hunta privela. Oni su hteli da me žrtvuju, da me pokažu pretučenog, u lošem stanju, kako bi preplašili druge studente. Ali, to je samo još više razbesnelo studente", seća se on.

Bivši student tada je postao svestan šta znači policijska diktatura: "Govorili su mi da će me uništiti. Da će uništiti moju porodicu, da će me izbaciti sa fakulteta i da nikada neću moći da nađem posao. Nisu slušali šta sam govorio, tukli su me."

Fakulteti u grčkim gradovima, uključujući Solun i Patras, sami su mobilisali svoje studente, ali pobuna je kulminirala u Atini 14. novembra, kada su se studenti zabarikadirali na Politehničkom fakultetu.

Tri dana kasnije, u ranim satima 17. novembra hunta je odlučila da pošalje tenkove. Balauras kaže da je više od 40 ljudi, koliko je u tom napadu poginulo, sahranjeno na lokalnom groblju i da su ostali upamćeni kao žrtve tog istorijskog datuma.

Ipak, tačan broj poginulih nikada nije zvanično obelodanjen. Balauras je danas ekonomista, zaposlen u Grčkoj centralnoj banci.

Zbog najavljene protestne šetnje u znak obeležavanja 35. godišnjice studentske pobune, na ulicama će biti raspoređeno oko 8.000 policajaca, dok će još oko 2.000 njih biti raspoređeno u drugom po veličini gradu Solunu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.