Generalni štrajk u Grčkoj

Izvor: Blic, Beta, 02.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni štrajk u Grčkoj

Javne službe danas su zatvorene, a saobraćaj je otežan širom Grčke zbog štrajka hiljada radnika protiv vladine odluke da zamrzne plate u javnom sektoru i zaštiti najbogatije.

Zbog generalnog štrajka, na koji su pozvala dva najveća grčka sindikata, zatvorene su sve javne službe i državne škole, dok u bolnicama radi samo dežurno osoblje.

Kontrolori letenja obustaviće rad na tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sata, od 12.00 do 15.00, zbog čega u tom periodu neće funkcionisati avionski saobraćaj na grčkim aerodromima. Najveći državni avioprevoznik, "Olimpik ervejs" saopštio je da će zbog štrajka biti otkazano 140 letova.

Otkazani su i mnogi feriboti i vozovi, dok se u Atini javni saobraćaj odvija otežano.

I novinari su se pridružili štrajku, tako da danas neće biti emitovane emisije vesti, a nisu izašla ni novinska izdanja.

Sindikati planiraju protestnu šetnju centrom Atine.

Grčka vlada je ovog meseca objavila zamrzavanje plata u civilnom sektoru, kao i jednokratno oslobađanje od poreza za one koji imaju visoka primanja.

Taj potez je naljutio sindikate, koji smatraju da oni koji mnogo zarađuju treba da preuzmu teret na sebe. Oni se, takođe, protive vladinoj odluci da dozvoli poslovanje bez strogog poštovanja radnih pravila.

Poslanici sami sebi izglasali porez solidarnosti

Grčki poslanici su, želeći da pokažu da nisu neosetljivi na posledice sve dublje ekonomske krize, odlučili da sami sebi nametnu jednokratni porez solidarnosti od 5 odsto u okviru vladinog programa pomoći siromašnima.

Parlament je ne samo usvojio ovaj predlog već je i zamrzao plate poslanika do kraja 2009. Vlada je, sa svoje strane, predstavila parlamentu plan kojim se predviđa solidarno progresivno oporezivanje zarada od 150.000 evra.

Ovom odlukom korigovan je inicijalni predlog vlade o uspostavljanju jednokratnog poreza na sva primanja od preko 60.000 evra. U skladu sa vladinim planom, građani čiji prihodi iznose od 150.000 do preko 900.000 evra moraće da plate jednokratni porez koji će se kretati od 5.000 do 25.000 evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hiljade radnika na ulicama Grčke

Izvor: B92, 02.Apr.2009

Atina -- Javne službe su zatvorene, a saobraćaj je otežan širom Grčke zbog štrajka hiljada radnika koji su na ulicama... Radnici štrajkuju protiv vladine odluke da zamrzne plate u javnom sektoru i zaštiti najbogatije. Zbog generalnog štrajka, na koji su pozvala dva najveća grčka sindikata,...

Nastavak na B92...

Generalni štrajk u Grčkoj

Izvor: RTS, 02.Apr.2009

Zbog generalog štrajka u Grčkoj zatvorene javne službe, državne škole, otežene sve vrste javnog saobraćaja, dok u bolnicama radi samo dežurno osoblje. Dva najveća sindikalna udruženja pozvala su zaposlene na jednodnevni štrajk u znak protesta zbog ekonomskih mera koje je nedavno donela grčka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.