Gauk: Da platimo odštetu Grčkoj

Izvor: B92, 02.Maj.2015, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gauk: Da platimo odštetu Grčkoj

Predsednik Nemačke Joakim Gauk podržava zahtev Atine za odštetom zbog nacističke okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu.

Gauk koji ima malu vlast u državi, rekao je u intervjuu koji će danas objaviti "Zidojče cajtung", da Nemačka treba da razmotri istorijsku odgovornost prema Grčkoj, preneo je Rojters.

"Mi nismo jedini narod koji živi ovih dana i u ovo doba, već smo i potomci onih koji su iza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sebe ostavili trag destrukcije u Evropi za vreme Drugog svetskog rata - između ostalog i u Grčkoj, a sramotno je da smo o tome jako dugo znali vrlo malo. Prava je stvar da jedna istorijski svesna zemlja kao što je naša, razmotri mogućnosti za reparacijom", rekao je Gauk.

Zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas izjavio je prošlog meseca pred komitetom grčkog parlamenta da Nemačka duguje Grčkoj gotovo 279 milijardi evra odštete za nacističku okupaciju zemlje.

Vlasti u Berlinu tvrde da je Nemačka već rešila problem odštete Grčkoj, sklapanjem ugovora o reparaciji sa Nemačkom iz 1960. godine.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je ranije da pomenuti ugovor 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Posebno pitanje je zajam od 476 miliona maraka koji je iznuđen od Banke Grčke 1942. godine, a koji su nacisti koristili za finansiranje vojne kampanje u severnoj Africi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.