Gasnim bombama na izbeglice

Izvor: Danas, 21.Avg.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasnim bombama na izbeglice

- U jučerašnjem sukobu makedonske specijalne policije i izbeglica na granici sa Grčkom povređeno je najmanje osam ljudi, javile su agencije. Kako se navodi, policija je koristila gasne bombe kako bi sprečila oko tri hiljade izbeglica da iz Grčke uđu u Makedoniju, čije su vlasti u sredu proglasile vanrednu situaciju u južnom i severnom graničnom pojasu zemlje.

Policija je u oklopnim vozilima zapečatila granicu i postavila bodljikavu žicu, pa je nekoliko hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ljudi, uglavnom Sirijaca, preksinoć ostalo na "ničijoj zemlji". Portparol makedonske policije, Ivo Kotevski, rekao je da će policija i vojska kontrolisati 50 kilometara granice kako bi sprečila ogroman priliv izbeglica iz Grčke. "Te mere su uvedene kako bi se obezbedila sigurnost lokalnog stanovništva u graničnom području, ali i radi boljeg tretmana samih izbeglica", naveo je Kotevski.

Izbeglice, mnogi sa bebama i malom decom, provele su četvrtak noć na otvorenom bez hrane i sa malo vode, a pojedini su jeli kukuruz koji su ubrali sa obližnje njive, naveo je AP, preneo FoNet. "Ne znam zbog čega nam ovo rade", rekao je Mohamad Vahid iz Iraka koji kaže da nema pasoš niti druga lična dokumenta, te da nema gde da se vrati.

Grčka se ove godine suočava sa nezabeleženim talasom izbeglica koji beže od rata u Siriji i Avganistanu. Do sada je u Grčku došlo njih više od 160.000. Ogromna većina izbeglica ne želi da ostane u Grčkoj koja je u ekonomskoj krizi, već nastoji da preko Makedonije, Srbije i Mađarske dođe do bogatijih zemalja Evropske unije, poput Nemačke, Holandije i skandinavskih država.

"Mi želimo da odemo u Nemačku i da tamo izgradimo novi život, jer je u Siriji sve uništeno", rekla je Amina Asmani, koja putuje zajedno sa mužem i bebom starom deset dana.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da, s obzirom na problem pojačanog talasa izbeglica, ne preporučuje srpskim državljanima korišćenje graničnog - železničkog prelaza Ðevđelija/Idomeni, gde se trenutno nalazi više hiljada izbeglica sa Bliskog istoka.

Ministarstvo je upozorilo državljane Srbije, koji nameravaju da putuju u Makedoniju, na mere opreza, posebno da ne primaju putnike - autostopere u prevozno sredstvo, jer se prema Krivičnom zakoniku Makedonije ovo može podvesti pod izvršenje krivičnog dela "krijumčarenje migranata", za koje je predviđena višegodišnja zatvorska kazna.

Prema raspoloživim informacijama diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u Makedoniji i Grčkoj, ova odluka nije uticala na promene saobraćajnog režima na glavnim putnim pravcima i graničnim prelazima, osim što je trenutno primetno pojačano prisustvo vojske i policije. Režim saobraćaja na drumskim graničnim prelazima sa Republikom Makedonijom uobičajeno funkcioniše za ovo doba godine, a srpski turisti su se u manjem broju obraćali našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za savete i pomoć.

Za aktuelne informacije i eventualnu pomoć srpski državljani mogu da se obrate Ambasadi Srbije u Skoplju i generalnom konzulatu Srbije u Solunu.

UNHCR kritikuje Skoplje

Međunarodni komitet Crvenog krsta (UNHCR) kritikovao je juče odluku makedonskih vlasti o zatvaranju južne granice radi zaustavljanja migranata koji pokušavaju da uđu iz Grčke. "To su izbeglice koje traže zaštitu i u tome ne smeju biti sprečene", izjavila je portparolka ove organizacije Melisa Fleming, a preneo Radio Slobodna Evropa. Ona je pozvala Evropu da pronađe rešenje i napomenula da su Makedonija i Srbija preopterećene i da "ne mogu biti ostavljene same sa ovolikim brojem izbeglica". Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je "duboko zabirnuta" zbog sudbine ljudi koji su ostali na ničijoj zemlji i pozvala na uzdržanost i hitno slanje pomoći.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.