GRČKA UKIDA SUDSKU ZAKLETVU NA BIBLIJI

Izvor: Kurir, 06.Nov.2011, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRČKA UKIDA SUDSKU ZAKLETVU NA BIBLIJI

BEOGRAD - Grčka vlada je otpočela postupak promene zakona koji se tiče obaveze da se građani pred sudom, u ulozi optuženog, tuzioca ili svedoka, moraju zakleti da će govoriti istinu - stavljanjem desne ruke na Sveto pismo, javlja Verska informativna agencija (VIA).

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je nedavno Grčkoj da ukine polaganje sudske zakletve stavljanjem ruke na Bibliju jer to predstavlja "povredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << verskih sloboda".

Kako je u obrazloženju navedeno, ni od koga se ne može javno tražiti da se izjasni o svom verskom ubeđenju i da se zaklinje, jer to nije u saglasju sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Grčku je, podseća VIA, tužilo troje njenih građana koji su u skorije vreme bili pozvani od suda. Njima je dosuđena odšteta u ukupnom iznosu od 15.000 evra.

Evropski sud je konstatovao da je verska sloboda osnova demokratskog društva, i da ona znači i pravo da pojedinac o svom uverenju ne mora javno da se izjašnjava i da zbog toga snosi posledice.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.