GRČKA TREBA DA BANKROTIRA!

Izvor: Kurir, 21.Jun.2011, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRČKA TREBA DA BANKROTIRA!

LONDON - Pustite Grke niz vodu! Gradonačelnik Londona Boris Džonson kaže da Grčku treba pustiti da bankrotira i napusti evrozonu.

LONDON - Pustite Grke niz vodu!

Gradonačelnik Londona Boris Džonson kaže da Grčku treba pustiti da bankrotira i napusti evrozonu.

- Britanija treba da odbije da učestvuje u drugom paketu pomoći Grčkoj, kojoj treba dozvoliti da potone u dugove i napusti evro - rekao je Džonson, dodavši da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Grčka bolje prošla ako bi počela da stvara novi ekonomski identitet s novom drahmom.

- Evro je pogoršao finansijsku krizu tako što su neke zemlje bile ohrabrene na nepromišljene poteze, baš kao i banke. Mi smo navodno tu angažovani da bismo zaštitili banke, uključujući i naše. Ali, sve dok postoji strah da Grčka neće izvršiti svoje obaveze, sve dok se neizvesnost nastavlja, neće se vratiti poverenje u Evropu - rekao je Džonson.

Britansko ministarstvo finansija dalo je više od šest milijardi funti pomoći Irskoj i četiri milijarde Portugalu. Obezbeđeno je i 17,7 milijardi funti za MMF, koji je takođe uključen u spasavanje Grčke.

Dani Aleksander, generalni sekretar britanskog trezora, kaže da nije očekivao da će se od Britanije tražiti dalja pomoć EU.

- Mi svakako imamo finansijsko učešće u MMF, ali evrozona je ta koja treba dalje da se bavi rešavanjem problema u Grčkoj - kaže Aleksander.

Daglas Mekvilijams, izvršni direktor Centra za ekonomsko i poslovno istraživanje, takoće je potvrdio da je plan spasavanja Grčke uzaludan!

Danas dan D

Premijer Jorgos Papandreu je prošle nedelje rekonstruisao vladu, a parlament danas treba da glasa o poverenju novom kabinetu, što potom podrazumeva i sprovođenje mera štednji i prodaju državne imovine. Bez usvajanja novih mera štednje, budžetski deficit u Grčkoj će ostati veći od planiranog, a državni dug će, kako se očekuje, dostići 160 odsto bruto domaćeg proizvoda do kraja godine.

Englezi povlače novac iz EU!

Najveće britanske banke povukle su milijarde funti sterlinga iz evrozone i smanjile kreditiranje evropskih partnera strahujući od mogućeg bankrota Grčke.

Uslov bez kojeg nema pomoći

Ministri finansija 17 članica EU nisu juče doneli odluke o isplati nove tranše kredita koja bi pomogla Grčkoj da izbegne bankrot sledećeg meseca. EU će početkom jula dati zajam od 12 milijardi evra, koji je deo paketa pomoći EU i MMF u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra, ali samo pod uslovom da Grčka obezbedi 28 milijardi evra ekonomskim reformama i smanjenjem troškova do kraja meseca.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.