GRČKA DOBILA PRIVREMENOG PREMIJERA: Predvodiće Vladu do novih izbora 25. juna

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2023, 14:50

GRČKA DOBILA PRIVREMENOG PREMIJERA: Predvodiće Vladu do novih izbora 25. juna

Tri najsnažnije stranke u zemlji odbile su ponuđeni mandat za formiranje vlade, tražeći drugo glasanje 25. juna.

Visoki pravosudni zvaničnik Janis Sarmas, imenovan je danas za privremenog premijera Grčke, koji treba da predvodi vladu do ponovljenih izbora 25. juna.

Glasanje je, podsetimo, održano prošlog vikenda, ali nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu.

Sarmas je predsednik Državnog saveta, najvišeg upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << suda u Grčkoj, prenosi Rojters.

Partija Nova demokratija aktuelnog premijera Kirijakosa Micotakisa pobedila je na izborima prošle nedelje sa 40,8 odsto glasova, ali nije uspela da obezbedi potpunu vecinu da samostalno formira vladu.

Na drugom mestu prema broju osvojenih glasova je stranka levice Siriza, koja je dobila 20,1 odsto glasova, dok su socijalisti PASOK-Kinala, predvođeni Nikosom Andrulakisom, zauzeli treće mesto sa 11,46 odsto glasova.

Micotakis je uveren da će na novom glasanju njegova partija obezbediti potreban broj mandata u parlamentu sa 300 poslanika da sama formira vladu.

Prema Ustavu Grčke, ako pregovori o koaliciji ne uspeju, predsednik imenuje privremenog premijera koji će voditi zemlju do ponovljenog glasanja.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.