GRCI STIGLI PRVI DA SE POKLONE DRUGU TITU: Obeležava se DAN MLADOSTI, 36. godina posle smrti MARŠALA (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRCI STIGLI PRVI DA SE POKLONE DRUGU TITU: Obeležava se DAN MLADOSTI, 36. godina posle smrti MARŠALA (FOTO)

Za vreme stare Jugoslavije, današnji dan se slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.

I polse 36 godina od smrti lidera države koja više ne postoji, nije prestalo obeležavanje ovog praznika i njegovog rođendana, pa tako i u Beogradu u Kući cveća, gde svake godine dolaze njegovi poštovaoci širom sveta, a ove godine među prvima su bili Grci.

Foto: Telegraf

- Došle smo u obilazak muzeja. Veoma dobro poznajemo istoriju Jugoslavije i cenimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Tita, a mi iz Grčke imamo brojne ture na današnji dan koje uključuju i obilazak 25. maja - rekle su reporterki Telegrafa skoro uglas Grkinje Ana, Stela i Sofija iz Volosa.

Josip Broz Tito je zvanično rođen 7. maja, ali je svoj rođendan proslavljao 25. maja. Svake godine, centralna manifestacije je uvek organizovala na stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Predsedniku SFRJ je uručivana štafeta mladosti koja je svake godine polazila iz drugog grada republike, ali je uvek masovno dočekana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.

Po pravilu, štafetu mladosti Titu su uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje uručivali najbolji omladinci i omladinke. Nošenje štafete održavalo se pune 42 godine, odnosno do 1987. godine, a nakon Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Foto: Privatna arhiva uz zahvalnost Titovom unuku, Josipu Joški Brozu

Inače, sama ideja je potekla još 1945. godine od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislio masovna omladinsk aštafetna trčanja širom Jugoslavije. Prvu štafetu titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsednik CK Narodne omladine Jugoslavije. Sedam godina posle njegove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu ururčila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsedniku ŠOJ.

Tito je na čelu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bio 35 godina i imao je izuzetan ugled u svetu. Veliki značaj u međunarodnim odnosima je imala njegova uloga kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliku težinu.

Foto: Telegraf

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije, predvodio je partizanski pokret u Drugom svetskom ratu, iz koga je izašao kao proslavljeni ratni komandant, predvodnik najmasovnijeg pokreta otpora u okupiranoj Evropi i neprikosnoveni lider zemlje. Njegov ugled je bio posledica i činjenice da je bio poslednji veliki ratni lider Drugog svetskog rata koji je toliko dugo ostao na čelu svoje zemlje.

Josif Broz Tito je umro 4. maja 1980. godine, a koliku bitnu ulogu je imao u svetu pokazalo je neverovatno masovno prisustvo najistaknutijih ličnosti tadašnjeg sveta na njegovoj sahrani koja se održala 8. maja te godine.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DEDA MOMČILO JE ŠEST MESECI PRAVIO TITOV PORTRET: Sada ga prodaje ga da bi mogao da ide na operaciju (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2016

Foto: Telegraf..Povodom proslave Dana mladosti 36. put otkako je vođa Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito preminuo, Kuća cveća je puna turista koji su došli kako bi mu odali počast...Među prvima su stigli Grci, koji su istakli da poznaju našu istoriju veoma dobro...

Nastavak na Telegraf.rs...

Bez proslave "Dana Mladosti" u "Mini Jugi"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016

Za razliku od prethodnih, ove godine u četvrtoj "Mini Jugoslaviji", koja već 15 godina postoji na imanju Blaška Gabrića u Subotici, nije organizovana proslava "Dana mladosti" i rođendana Josipa Broza Tita...Naime, raspada se i ova Jugoslavija, koja ima teritoriju od 3,5 hektara i broji 8.000 državljana....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.