GRCI OPET U GENERALNOM ŠTRAJKU

Izvor: Kurir, 29.Jun.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRCI OPET U GENERALNOM ŠTRAJKU

ATINA - U Grčkoj je počeo generalni štrajk protiv predloženih reformi rada i penzijskog sistema zbog čega ne rade javne službe, saobraćaj je otežan, a bolnice primaju samo hitne slučajeve. Aerodromi u Grčkoj su otvoreni i međunarodni letovi se odvijaju prema planu, ali je skoro 100 domaćih letova otkazano.

Štrajk je obuhvatio i medije, pa se dnevna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << štampa nije pojavila u kioscima, a ne emituju vesti ni elektronski mediji. Škole, poreske uprave i opštinske službe su zatvorene. Vozovi neće saobraćati, a javni prevoz u Atini funkcionisaće otežano.

Dva najveća grčka sindikata oštro se protive najavljenom vladinom predlogu za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, kao i najavljenoj meri koja će omogućiti poslodavcima da lakše otpuste zaposlene.

Parlament bi trebalo da počne raspravu o predloženim reformama, a očekuje se da ona traje više od nedelju dana i da predložene mere budu usvojene, uprkos protivljenju nekolicine poslanika vlade levog centra koja u skupštini od 300 mesta ima sedam mandata više od opozicije.

Grčka se nalazi u velikoj budžetskoj i dužničkoj krizi, a prošlog meseca je izbegla bankrot samo zato što je primila prvu tranšu pomoći od 110 milijardi evra od EU i Međunarodnog monetarnog fonda. Atina je zauzvrat usvojila oštre mere štednje, smanjivši penzije i plate, a povećavši poreze.

Sukobi policije i demonstranata

Nekoliko desetina maskiranih mladih ljudi sukobilo se s policijom na sindikalnom protestu u Atini tokom generalnog štrajka protiv planiranih vladinih reformi propisa o penzijama i radnim odnosima. Policija je ispalila suzavac i šok bombe na demonstrante, koji su organe reda gađali komadima mermera odlomljenim sa ulaza u stanicu metroa i palili kante za otpatke. Neredi su se odvijali duž cele glavne avenije, u kojoj se nalaze banke i prodavnice. U okršajima je povređen jedan policajac-motociklista, dok su demonstranti lomili autobuske stanice i telefonske govornice.

Na današnjem protestu u Atini, koji su organizovala dva glavna sindikata u zemlji, učestvovalo je oko 10.000 ljudi. Odvojena protestna šetnja oko 5.000-6.000 pripadnika sindikalne organizacije Komunističke partije - PAME završila se mirno.

Stao i madridski metro

Španski radnici koji već drugi dan protestuju zbog smanjenja plata, obustavili su rad metroa u prestonici Madridu, čime su prekršili dogovor o obezbeđivanju minimuma rada. Španska vlada je usvojila program uštede u budžetu od 15 milijardi evra, a jedna od mera je i smanjivanje plata zaposlenima u javnom sektoru za pet procenata, preneo je Rojters. Iako se ta mera početno nije odnosila na zaposlene u javnim transportnim preduzećima, regionalna konzervativna vlada u Madridu odlučila je da smanji platu za pet odsto i zaposlenima u metrou. "Nijedna linija metroa ne radi u Madridu", izjavio je portparol sindikata madridskog metroa, prenosi Tanjug. Prema španskom zakonu, radnici su obavezni da obezbede minimum od 50 procenata funkcionisanja službe, što je i učinjeno prvog dana štrajka, ali ne i danas.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.