GR: Poslanik uzviknuo Hajl Hitler

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GR: Poslanik uzviknuo "Hajl Hitler"

Atina -- Poslanik neonacističke stranke "Zlatna zora" izbačen je sa sednice Skupštine Grčke jer je vređao kolegu iz levičarske stranke Siriza.

Iliopulos najpre je verbalno napao lidera Sirize, poslanika Aleksisa Ciprasa, a dok je izvođen iz sale, tri puta se začuo uzvik "Hajl Hitler!" što je objavljeno i na televiziji.

Potpredsednik Skupštine i poslanik levičarske stranke Siriza, Joanis Dragasakis, naredio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da se sa sednice udalji poslanik "Zlatne zore" Panajotis Iliopulos.

Grčka novinska agencija Ana je javila da je "Hajl Hitler!" uzviknuo Hristos Papas, jedan od lidera i poslanik "Zlatne zore", ali je ta neonacistička stranka to demantovala.

Kako je javio atinski Radio Skaj, Iliopulos je tokom sednice Skupštine rekao da Cipras "spava snom pravednika i sanja da postane premijer", nakon čega ga je Dragasakis zamolio da se ponaša "dostojanstveno" i upozorio ga da će u supotnom preduzeti mere predviđene zakonom o parlamentu.

"Siriza je kriminalna grupa, bežite bednici!", odgovorio je Iliopulos, a poslanke koji su aplaudirali Dragasakisu nazvao "stadom ovaca". Dragasakis je naredio da se Iliopulos udalji sa sednice, odakle su potom izašli i ostali poslanici "Zlatne zore".

"Takve mere se veoma retku preduzimaju, poslednji put se tako nešto desilo pre 20 godina", rekao je agenciji Frans pres predstavnik skupštinske pres-službe.

Pripadnici "Zlatne zore" ušli su u grčki parament posle izbora juna 2012. godine, kada su osvojili sedam odsto glasova i dobili 18 među ukupno 300 poslaničkih mesta.

Prvo okretanje glasača ekstremnoj desnici u novijoj istoriji Grčke, objašnjeno je dubokom ekonomskom krizom i razočaranjem sistemom vrednosti EU čije su mere potopile tu zemlju u još dublju recesiju.

Osumnjičeni za ulične batinaške napade na strance koji nikako da dobiju sudski epilog, oni se služe antisemitskom i ksenofobičnom retorikom, a oštre kritike uputili su im Savet Evrope i više organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanik Zlatne zore uzvinuo: "Hajl Hitler!"

Izvor: Blic, 17.Maj.2013

Poslanik neonacističke stranke "Zlatna zora" izbačen je danas sa sednice Skupštine Grčke jer je vređao kolegu iz levičarske stranke Siriza, a potom je drugi poslanik iste ekstremno desničarske stranke uzviknuo "Hajl Hitler!"...Potpredsednik Skupštine i poslanik levičarske stranke Siriza, Joanis...

Nastavak na Blic...

Grčka:Poslanik Zlatne zore u parlamentu uzvikivao "Hajl Hitler"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2013

Poslanik neonacističke stranke "Zlatna zora" izbačen je sa sjednice Skupštine Grčke jer je vrijeđao kolegu iz ljevičarske stranke Siriza i uzvikivao " Hajl Hitler" Panajotis Iliopulos je najprije verbalno napao lidera Sirize, poslanika Aleksisa Ciprasa, a dok je izvođen iz sale, tri puta...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.